Firemní kultura „chlapeckého klubu“ vyjde Activision Blizzard pěkně draho. Společnost, která vytváří Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch nebo Diablo, za urovnání žaloby za diskriminaci a obtěžování žen zaplatí 54 milionů amerických dolarů, (v přepočtu více než 1,2 miliardy korun), informuje New York Times.

Řeč je o žalobě kalifornského oddělení pro občanská práva (CCRD) podané v roce 2021. CCRD tvrdilo, že vedení Activisionu Blizzard záměrně ignorovalo stížnosti zaměstnanců na nerovné odměňování, obtěžování a diskriminaci na základě pohlaví a sexuality.

Activision Blizzard se teď zavázal ke krokům, které zajistí spravedlivější odměňování a povyšování ve firmě. Přitom dříve společnost tvrdila, že její interní vyšetřování její správní rady dospělo k závěru, že obvinění jsou neopodstatněná.

Naopak CCRD mění žalobu a veřejně prohlašuje, že žádný soud ani nezávislé vyšetřování neprokázalo žádné tvrzení o systémovém nebo všudypřítomném sexuálním obtěžování v Activisionu Blizzard.

Activision Blizzard je nově součástí Microsoftu, historická akvizice za 68,7 miliardy dolarů byla uzavřena v říjnu letošního roku. Právě tato krize přiměla Microsoft k tomu koupit tohoto velkého vydavatele. V listopadu bylo oznámeno, že kontroverzní Bobby Kotick končí na postu generálního ředitele Activisionu Blizzard a odejde ze společností na konci roku 2023.

Právě Kotick byl obviněn z podpory nebo ignorování četných případů obtěžování a toxického chování některých vedoucích zaměstnanců ve studiích v rámci Activisionu Blizzard. K odchodu byl vyzýván pravidelně od října 2021. Neodejde ale jen tak, má totiž dostat bonus ve výši 375 milionů dolarů za uzavření akvizice. Údajně může obdržet dalších minimálně 265 milionů dolarů za to, že skončí dříve. Pokud se tedy s Microsoftem nedohodl jinak.