Už na konci května letošního roku se na konferenci čínského technologického gigantu TCL objevily informace o výkonnostně vylepšených verzích současné generace konzolí. Takzvané konzole PlayStation 5 Pro a nový Xbox Series mají dle TCL vyjít v roce 2023/2024 a nabídnout hraní při 60 až 120 snímcích za sekundu v rozlišení 2160p (4K) a umožnit až 8K.

Teď přichází zpráva, že většina velkých herních studií už má vývojářské verze konzolí PS5 Pro a vylepšeného Xboxu Series. Tvrdí to Tez2, renomovaný dataminer a insider specializující se na Rockstar Games.

„Většina AAA studií již obdržela devkity vylepšených verzí, nebo je obdrží před začátkem nového roku,“ uvedl Tez2 na GTAforums. Na otázku, zda jde jen o spekulaci, nebo potvrzenou věc, dotyčný odpověděl, že určitě.

Na GTAforums se řešila zejména vylepšená verze PS5, ale leaker použil množné číslo, což značí, že mluví nejen o konzoli od Sony, ale také od Microsoftu.

Konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S budou letos v listopadu oslavovat dva roky od uvedení na trh. Navzdory tomu se obě společnosti nadále potýkají s problémy ve výrobě a hráči na svůj kus musejí čekat. Přesto by výkonnější verze konzole nebyla překvapením. PS4 Pro vyšla pouhé tři roky po vydání PS4 a Xbox One X se na trhu objevil čtyři roky po premiéře Xboxu One. Dříve dorazila verze S.

Podle jiných spekulací má Sony na příští rok chystat nový model PS5 s odpojitelnou mechanikou. Zájemci si prý budou moci koupit levnější konzoli bez Blu-ray mechaniku. Tu půjde později dokoupit a snadno připojit.