Spekulace se potvrdily. Sony v rámci Gamescom Opening Night Live představila vylepšenou verzi bezdrátového ovladače DualSense, takzvaný profesionální ovladač, který bude konkurovat oblíbenému Xbox Elite od Microsoftu.

Gamepad se jmenuje DualSense Edge Wireless Controller. V krátkém videu vidíme odnímatelné analogové páčky a zadní tlačítka.

DualSense Edge je navržen tak, aby vám poskytl výhodu při hraní tím, že vám umožní vytvořit si vlastní ovládání, a vyzývá vás tak k vytvoření vlastního jedinečného herního zážitku přizpůsobeného vašemu hernímu stylu, uvádí Sony.

DualSense Edge přináší řadu hardwarových a softwarových možností přizpůsobení pro vytvoření zcela individuálního zážitku z ovládání. Konkrétně:

Můžete si přizpůsobit ovladač podle sebe přemapováním nebo deaktivací konkrétních vstupů tlačítek a vyladit míření nastavením citlivosti páček a mrtvých zón (vzdálenost, o kterou se analogová páčka posune, než je ve hře rozpoznána). Kromě toho je každá spoušť nastavitelná pomocí možností přizpůsobení vzdálenosti pohybu a mrtvých zón podle vašich preferencí. Můžete například ručně snížit dráhu pohybu spouští pro rychlejší vstupy v kompetitivních FPS nebo zmenšit mrtvou zónu pro přesné ovládání plynu v závodních hrách.

Jakmile najdete ideální nastavení ovládání, můžete je uložit do jedinečných profilů a za chodu mezi nimi přepínat. K tomu slouží tlačítko Fn, které umožní také upravovat hlasitost hry a vyvážení chatu.

Ovladač se pochlubí třemi typy vyměnitelných krytek páček (standardní, s vysokou kopulkou a s nízkou kopulkou), které zajistí pohodlí při hraní a zachovají přilnavost a stabilitu. Dvě vyměnitelné sady zadních tlačítek (půlkopulové a pákové) lze nakonfigurovat na libovolný jiný vstup tlačítek, čímž máte na dosah ruky více důležitých ovládacích prvků.

Samostatně se budou prodávat náhradní moduly páček, abyste nemuseli v případě poškození utrácet za celý ovladač. V balení ovladače najdete opletený kabel USB typu C a pouzdro pro DualSense Edge a jeho komponenty, které umožňuje nabíjet ovladač.

Ovladač pochopitelně zachovává všechny funkce standardního DualSense, včetně haptické zpětné vazby, adaptivních spouští, vestavěného mikrofonu či pohybového ovládání.

„Příležitost vytvořit DualSense Edge byla pro náš tým splněným snem. Chtěli jsme navázat na odkaz ikonických ovladačů PlayStation a vytvořit ovladač, který hráčům umožní experimentovat a přizpůsobovat si prvky na základě jejich vlastního jedinečného herního stylu – ať už se jedná o kompetitivní hráče, nebo někoho, kdo si jen rád užívá více možností přizpůsobení své hry. Bezdrátový ovladač DualSense Edge je také vybaven řadou promyšlených designových prvků, které, jak doufáme, hráče potěší, včetně výrazného černobílého barevného schématu inspirovaného ovladačem DualSense a jedinečného vzoru PlayStation Shapes na dotykové podložce a spouštěcích plochách,“ komentuje představení art director Daisuke Kurihara.

„Jsme vděční mnoha hráčům, profesionálním esportovcům a vývojářům, kteří nám pomohli poskytnout zpětnou vazbu k designu ovladače.“

Datum vydání oznámeno nebylo. Místo toho jsme se dnes dozvěděli, že PlayStation VR2 dorazí na začátku roku 2023.