Skoro všichni jsme teď v období pandemie zavřeni doma a pracujeme, nebo se snažíme nějak zabavit. To perfektně hraje do karet velkým poskytovatelům služeb jako je Microsoft, i když jen částečně. Společnost ve svém příspěvku uvedla, že Xbox Live, Xbox Game Pass a Mixer dosahují rekordních čísel.

Microsoft zároveň minulý víkend uvedl, že zaznamenal skok o 775 % v poptávce po cloudových službách, jako jsou Microsoft Teams a Windows Virtual Desktop, na místech s vynucenými sociálními distancujícími se opatřeními nebo v silně zasažených oblastech koronavirem. Takovýto skok tedy společnosti pořádně zavařil a jejím serverům obzvlášť.

Právě Microsoft Teams navíc slaví své třetí výročí a připravil si pro nás dárek v podobě spousty nových funkcí zahrnujících například potlačení šumu, podporu offline režimu a nízké šířky pásma, zvednutí ruky pro vyslání vizuálního signálu, že chcete něco říct, a další různé vychytávky.

MALÉ ZMĚNY PRO HLADKÝ CHOD XBOX LIVE A XBOX GAME PASSU

Microsoft z těchto důvodů provádí „malé úpravy“, aby zajistil hladký zážitek pro uživatele během používání Xbox Live. Jednou z úprav je odstranění možnosti nahrát si vlastní profilový obrázek. A také již nemůžete nahrávat obrázky pro klubové pozadí. Ohledně optimalizace služeb se v oficiálním prohlášení dále dočteme:

„Aktivně sledujeme trendy výkonu a využití, abychom zajistili, že optimalizujeme služby pro hráče na celém světě. Zároveň podnikáme proaktivní kroky k plánování období s vysokým využitím, což zahrnuje přijetí přísnějších opatření s našimi vydavatelskými partnery, aby bylo možné provádět činnosti s vyšší šířkou pásma, jako jsou aktualizace her v době mimo špičku,“ uvedla společnost.

Servery praskají ve všech i u PlayStation Network a Steamu

Podobné kroky nedávno provedla konkurenční Sony u svého PlayStation Network a snížila rychlost stahování z PlayStation Store v Evropě a USA „za účelem zajištění stability internetu“.

Platforma Steam také dosáhla v poslední době rekordního počtu aktivních uživatelů. Prý službu využívalo 23,5 miliónu hráčů současně, což na konec donutilo Valve k změnám automatického aktualizování pro snížení zátěže ve špičce.

Od tohoto týdne budou aktualizace her, které jste delší dobu nehráli rozplánovány mezi více dní a pouze hry hrané v posledních třech dnech budou aktualizovány okamžitě. Nadále však bude platit, že spuštění dané hry zahájí stahování aktualizací a v klientu budete moci ručně zahájit, nebo naopak pozastavit vybraná stahování.

Valve v příspěvku uvedlo ještě několik nastavení, kterými si můžete přizpůsobit Steam:

  • Určete čas, kdy mohou být stahovány automatické aktualizace. Tím zajistíte, že klient služby Steam nezačne stahovat uprostřed Vašeho pracovního dne.
  • Pokud nějakou hru nehrajete moc často, můžete si ji ponechat nainstalovanou, ale zakázat jí automatické aktualizování.
  • Potřebujete-li snížit zátěž svojí domácí sítě nebo sítě ve svém okolí, omezte rychlost stahování klienta služby Steam na požadovanou hodnotu.
  • Využijte správy složek knihovny a přesuňte zřídka hrané hry z disku SSD na úložný disk HDD. Podstatně tak snížíte zátěž sítě, ke které by došlo, kdybyste hru odinstalovali a později znovu stahovali.