Po Svoboda 1945: Liberation a Attentat 1942 přichází pražské studio Charles Games s další historickou strategii. Ve Velvet 89 odhalíme příběhy obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu. Podíváme se do čtyř měst a na pět demonstrací, které podnítily sametovou revoluci.

Velvet 89 bude takzvaný hidden-object titul. Budeme v něm na zaplněným náměstních hledat ty, kteří nám chtějí říct, proč se rozhodli ozvat a postavit se komunistickému režimu. Ale abychom je v davu našli, budeme muset být pozorní – všímat si barvy oblečení, účesů nebo detailů v okolí.

„Ve Velvet 89 se vydáte na cestu bouřící se zemí – od ekologických protestů v severních Čechách přes chvíle, které bezprostředně předcházely zásahu na Národní třídě, po ostravskou generální stávku,“ láká tisková zpráva. Podíváme se na známá místa novýma očima a prozkoumáme ta, na která se v příběhu sametové revoluce často zapomíná. Hra totiž vznikla ve spolupráci s odborníky z projektu Příběhy bezpráví. Každá věta a příběh vychází ze svědectví očitých svědků tehdejších událostí.

„Praha, Ostrava nebo Teplice nově ožívají v grafickém stylu, který připomíná papírové výstřižky, staré videopásky a zašlá fotoalba. Doplňují je autentické historické záběry přímo z revolučních dnů,“ dodává popisek zmiňující více než 40 příběhů.

„Velvet 89 klade důraz na motivace běžných lidí, kteří v roce 1989 vyšli do ulic – nejen studentů nebo herců, ale taky prodavaček, dělníků, učitelek," vysvětluje Ondřej Trhoň z Charles Games. „Sami jsme fanoušci hidden-object her jako Hidden Folks nebo Krispy Street, a chtěli jsme tuhle poutavou mechaniku použít jako způsob, kterým se hráči a hráčky mohou doslova probírat naší historií, včetně příběhů, na které se často zapomíná,“ dodává.

„Teplice, Ostravu i Národní třídu jsme zpracovali stylizovaně, v ručně kreslené grafice. Spíš než o fotorealističnost, tak nám šlo o to zachytit náladu, atmosféru, dominanty jednotlivých měst,“ vysvětluje Ondřej Javora, který stojí za vizuální stránkou hry. „Velvet 89 je zároveň připomínkou, kolik se toho změnilo. Od už stržených soch milicionářů po policejní uniformy," uzavírá.

„Již bezmála dvacet let pod hlavičkou projektu Příběhy bezpráví seznamujeme žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami, zejména pak s obdobím komunistické diktatury. Využíváme při tom především audiovizuální materiály zpracované formou, která je pro mladé lidi atraktivní. Vyučující tak mají na portálu jsns.cz k dispozici více než 90 lekcí vhodných přímo do výuky. Věříme, že právě vznikající hra Velvet 89 mladé lidi zaujme a přiblíží jim i některé méně známé okamžiky sametové revoluce. Jsme rádi, že pokračuje již osvědčená a v mnohém inspirativní spolupráce se studiem Charles Games,” dodává ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota.

Velvet 89 vyjde už 17. října/októbra a bude zcela zdarma pro PC přes Steam a na mobilních zařízeních iOS a Android.

Česká verze upoutávky na Velvet 89