Nové turecké vývojářské studio Core Engage se snaží hráče nalákat na svou dieselpunkovou budovatelskou strategii New Cycle, kde máte za úkol obnovit civilizaci na Zemi po sluneční erupci. Postupně budete rozvíjet svou osadu od chatrčí po industriální metropoli.

Hra se nám ukazuje v detailním dvanáctiminutovém gameplay videu. V něm vidíme jednotlivé fáze, kterými si postupně projdeme, abychom obnovili zničenou civilizaci v postapokalyptickém světě. Začínáme s malou loveckou a sběračskou osadou, kterou postupně proměníme ve větší průmyslové město s elektřinou. Také můžeme vynaleznout vlak a postavit železnici vhodnou pro obchodování.

„Když se Starý svět zhroutil, lidstvo propadlo chaosu. Sluneční erupce zničila všechny instituce lidské civilizace a způsobila, že se lidé v kolektivním šílenství a boji o přežití začali starat jen sami o sebe. Vaše skupina vyrostla právě v takovém světě – ve světě rozděleném na zoufalé kmeny, kde se snaží přežít i samotná atmosféra. Nyní hledáte způsob, jak obnovit účel a jednotu lidstva a zároveň zajistit kontinuitu života,“ uvádí tisková zpráva.

Na starost budete mít nejen budování osady a měst, ale také morálku svých lidí, efektivitu a jejich pracovní sílu. Budete se muset ujistit, že nezačnou být nespokojení nebo že nezatouží po vaší pozici lídra klanu.

Hráči, kteří si New Cycle vyzkoušeli během Steam Next Festu, se shodli na podobě s úspěšným Frostpunkem. I když v pozdějších fázích hry se budování mění spíše v simulaci těžby.

New Cycle bude na Steamu dostupné od 18. 1. 2024 v rámci předběžného přístupu. Plná verze bude následovat za 12 až 24 měsíců. Už v early access hra nabídne všechny základní mechaniky, včetně systému sociálních tříd, produkci dřeva, sezónních a denních cyklů, stavby, obchodu, správy průzkumných jednotek a události ve dvou různých biomech. To vše v kampani a sandboxu.