Za hordu život položím. Ano pane, zase práce. Tak já teda jdu. Hurá do práce. Zase práce! Přejete si? To zvládnu. Teď není čas na hraní... Tyhle a další legendární věty si pamatuje snad každý, kdo hrál legendární třetí Warcraft. Od té doby uplynulo spoustu času, my jsme vyrostli a Blizzard to pohnojil s remasterem nazvaným Warcraft III: Reforged, který vydal v roce 2020. Od té doby je ze světa kdysi oblíbené real-time strategie ticho a jeden by po tolika letech čekal něco originálního a zajímavého. Místo toho však přichází Warcraft Rumble. Dříve se jmenoval Warcraft Arclight Rumble.

Zklamán jsme z toho důvodu, že jde o akční strategii vytvořenou pro chytré telefony. Hratelnost spočívá v sestavení miniaturní armády z oblíbených hrdinů, padouchů a tvorů světa Warcraftu (má jich být přes 60), abyste se s nimi následně utkali v bitvách proti umělé inteligenci nebo ostatním hráčům. Je tady také rozsáhlá kampaň pro jednoho hráče, kde každá ze 70 misí představuje samostatnou strategickou výzvu, raidy a jakési smrtící výzvy, aby si na své přišli zkušení i méně zkušení hráči. Přece jen hra cílí také na mladší publikum. Pochopitelně nechybí ani tužší souboje s bossy. Vše pak spojuje příběh postavený kolem prastarého stroje v rukou party dětí, která zažívá epické dobrodružství. To k vysvětlení, proč jsou postavy i svět ve stylu 3D plastových figurek.

S ohledem na mobily jsme pouze velitelem, jenž vybírá jednotky z panelu a umisťuje je na bojiště. Oni potom kráčí vstříc nepřátelům a semelou vše, co jim stojí v cestě. Tedy za předpokladu, že mají vhodné zbraně. Do bitev zasahujeme ještě prostřednictvím speciálních schopností. Můžeme například protivníka zasáhnout bleskem.

Nebyla by to mobilní hra, kdyby byla bez nějakých limitů a překážek. V tomto případě jsou to zlaté nugety, jejichž množství určuje počet jednotek, které můžeme v bitvě nasadit, stejně tak použití speciálních schopností. Zlaté nugety získáme za poražení nepřátel a v boji to může být vysláním jednotky s krumpáčem, která je po těžení schopna zapojit se do útoku.

Ještě je tady časomíra, která nás má nutit k logickému přemýšlení a hledání nejlepší strategie pro poražení protivníka. Pokud nevzejde z bitvy vítěz včas, určí ho zbývající počet životů.

Hru měl s láskou vytvořit tým s hlubokými kořeny ve světě Warcraftu. Přesvědčit se o tom budeme moci od 3. 11. letošního roku, kdy bude Warcraft Rumble bezplatně ke stažení z Google Play pro Android a z App Store pro iOS. Předběžnou registrací na oficiálních stránkách si můžete zajistit řadu bonusů do hry.

Připomeňme důležitou novinku. Minulý týden se z důchodu vrátil Chris Metzen, aby se stal výkonným kreativním ředitelem Warcraftu a podílel se na tvorbě nové generace dobrodružství. Metzen byl jedním z původních členů týmu Warcraftu, tak doufejme, že si uvědomuje, po čem hráči nejvíce touží. Více se dozvíme na BlizzConu. V souvislosti s Warcraftem a World of Warcraftem na něj láká i šéf Blizzardu Mike Ybarra. Akce se koná od 3. od 4. 11.