Pro konzole a počítače existuje nespočet skvělých hororových titulů a dává to smysl. Když člověk sedí sám doma, je večer, okolo jen tma a ticho, pak je ten ideální čas na to, zapnou nějakou hororovku a pořádně se do ní vžít. Strašidelné hry ovšem můžete hrát i na mobilních zařízeních a i když to nemusí znít tak lákavě, existuje spousta skvělých titulů, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Takže až pojedete příště o půlnoci domů autobusem, můžete si zahrát jeden z následujících „mobilních“ hororů.

VERY LITTLE NIGHTMARES

Myslíte si, že nejde udělat roztomilá hororovka? No tak se podívejte na Very Little Nightmares a pak se zamyslete znovu! Tenhle titul je oficiální prequel počítačové hry Little Nightmares od vydavatele Bandai Namco. Hrajete zde za dívku ve žlutém plášti - zda je to Six nebo ne vám neprozradím - a jak je tomu zvykem, snažíte se přežít ve světě obřích dospělých. Probudíte se v neznámém sídle plném pastí, hladových nepřátel a hádanek. Můžete v něm potkat i nové postavy jako například děsivého The Craftman. Výrobce panenek se zbytečně dlouhými končetinami, které jsou jen zdůrazněny malinkatým invalidním vozíkem. Nemusíte se ovšem bát, během odkrývání příběhu zdejšího panství potkáte i některé známé tváře…

DETENTION

Pokud vás lákají hry z vážnějšího soudku, pak tu pro vás máme Detention. Tento 2D atmosférický horor od tchajwanských vývojářů Red Candle Games už na herní scéně způsobil pár vln kontroverze a jeho pověst ho předchází. Zdánlivě jednoduchý koncept dvou studentů zamčených uvnitř opuštěné školy je provázán strašidelnými momenty vycházejícími jak z reálného života ve stanném právu, tak z nadpřirozena a tchajwanské mytologie. Celá hra je ručně kreslená a nebála bych se říct, že pro spoustu lidí bude právě Detention ten nejstrašidelnější titul z našeho dnešního seznamu…

DEAD BY DAYLIGHT MOBILE

O Dead by Dayilight už jste určitě někdy slyšeli. Jedná se o velmi oblíbenou multiplayerovou hru inspirovanou slasher horory. Hráči se mohou ujmout buď role přeživších a snažit se dožít rána, nebo se stát jedním z ikonických filmových vrahů a pokusit se dané přeživší pochytat. Většina hráčů si Dead by Daylight užívá na počítačích či konzolích, ale málokdo ví, že existuje i mobilní verze. Ačkoliv ji během prvotního spuštění doprovázelo několik nešvarů, momentálně si hra prošla několika velkými opravami a stojí za to. Jasně, se svou velkou sestrou se asi úplně porovnávat nemůže, ale kdo by nechtěl být Freddy Krueger nebo Michael Myers i v autobuse po cestě domů?

Přečtěte si také: Mobilní Fallout Shelter dostal obsah z nového seriálu

GRANNY

Velmi ráda bych se téhle hře vyhnula, ale jelikož se bavíme o hororovkách na mobilní zařízení, nikdo by mi neodpustil, kdybych nezmínila Granny. Ne nadarmo existuje i Granny: Chapter Two a Granny 3! Tahle legendární únikovka poprvé vyšla v roce 2017 a většina telefonních hráčů a hlavně youtuberů si jí absolutně zamilovala. Kolik vykřičených hlasivek asi způsobil pohled na babičku se sekáčkem na maso v ruce, která se na hráče řítí snad světelnou rychlostí. Děj titulu je velmi jednoduchý – babička vás uvěznila ve svém domově a vy máte pět až šest dní na to utéct. Na dveřích je několik zámků, ke kterým musíte najít klíče, auto v garáži je potřeba opravit a únik kanalizací je znemožněn dalšími zámky, co potřebují odstranit. Je jedno jakou cestu ven si zvolíte, vždy se musíte plížit kolem domu, dávat pozor, aby na vás babička nepřišla, a nějak získat materiály potřebné k znovunabytí vaší svobody.

EYES HORROR & COOP MULTIPLAYER

Pokud jste se někdy zajímali o hororové tituly pro mobilní zařízení, pak jste o této hře dozajista slyšeli. V Eyes Horror & Coop Multiplayer se vžijete do role lupičů a vloupáte se do opuštěného sídla plného jen tak volně se povalujících pytlů s penězi. Jackpot! Už se vidíte na Hawaii na lehátku s tím krásným drinkem s paraplíčkem, když v ten moment se na vás zpoza rohu vyřítí znetvořená létající hlava a postará se o to, abyste se na žádnou dovolenou už nikdy nedostali. Přesně o tom je Eyes. V různých úrovních sbíráte penízky a přežíváte tamější monstra snažící se vás zblajznout. Tento titul ovšem vystupuje z řady podobných her díky mechanice, s jejíž pomocí se můžete na chvíli podívat očima vašich nepřátel, zjistit tak, kde se nachází a zas o něco víc se přiblížit té své vysněné dovolené! Eyes nabízí dokonce i multiplayer, takže se do boje proti démonům nemusíte pouštět sami.

DARK ECHO

Tenhle titul je specialita App Storu, takže si ho na telefonech bohužel mohou užít jen jablíčkáři. Přesto se o něm ale chci zmínit, jelikož Dark Echo je jedna z nejchytřejších hororovek, co jsem za dlouho dobu viděla. Vývojáři RAC7 Games si totiž řekli, že základem strašidelnosti naprosto každého filmu, hry a obecně jakéhokoliv média je sound design a vytvořili hru, jejíž hratelnost je založená právě na audiu. V Dark Echo neuvidíte nic než temnotu, svoje kroky a zvuk, který vy i vaše okolí vydáváte. Pomocí těchto zvukových vln můžete usoudit, v jaké místnosti se nacházíte, zda tam jste sami a kam máte jít. Dávejte ale pozor, protože hlasité zvuky přilákají hladová monstra, a vyhnout se jim doslova poslepu je občas docela výzva.

THE ROOM

Nenechte se zmást názvem, tahle hra nemá nic společného s Tommym Wiseau. A i když jí tento fakt lehce ubírá na přitažlivosti, rozhodně stojí za zkoušku. The Room od vývojářů Fireproof Games je totiž série logických mysteriózních her plných zajímavých hádanek a strašidelné atmosféry. Není to ten nejděsivější horor, co jste kdy viděli, ale během hraní se vám chlupy na krku mohou nejednou zježit. Vaším hlavním úkolem je zkoumat tajemné artefakty – ozdobné krabice chráněné nejrůznějšími fyzickými zámky, které po vzoru bábušek ukrývají další boxy s novými hádankami. Čím víc zazámkovaných krabic otevřete, tím víc lístečků odkrývající příběh této série najdete. V tomto světě totiž existuje pátý základní element, nová přírodní síla, jejíž výzkum ponechaný v místnosti opuštěné vily, je středobod celé hry.

Skvělé hororové hry pro mobilní zařízení bychom tu mohli vyjmenovávat ještě dlouho, a kdybychom se bavili o těch špatných, tak by to vyprávění mohlo být ještě delší! Jestli máte nějaký svůj nejoblíbenější strašidelný titul pro mobily, dejte nám to vědět v komentářích.

Partnerem epizody je ROG Phone 8