Jsou to už víc jak dva roky, co se na Netflixu objevila sekce Netflix Games, ve které si předplatitelé tohoto streamovacího giganta mohli zahrát 5 mobilních her. Ačkoliv se to může zdát jako zbytečný nápad a nulová zábava, Netflix se svého vysněného herního koutku nechtěl vzdát, a tak ho postupně rozvíjel a dnes už si skrz něj můžete zahrát her více než padesát! Sama jsem byla velmi překvapená, kolik her mám na dosah ruky a vlastně jsem je nikdy nevyzkoušela. Při tom stačilo vypnout Pýchu a předsudek a přepnout záložku na hry. Pojďme si proto spolu projít ty nejzajímavější tituly, u kterých můžete Netflix & chill-ovat třeba v autobusu nebo i na záchodě!

Proč že byste vlastně měli hrát mobilní hry skrz streamovací platformu? Jedna z nejlepších vlastností Netflix Games je rozhodně absence reklam. Ačkoliv je pravda, že ono by to vlastně ani jinak nešlo, jelikož k přístupu do her potřebujete mít aktivní jakékoliv Netflix předplatné. Asi určitě nejsem jediná, komu by nevyhovovalo platit předplatné a pak být stejně otravována každou půl minutu nějakou groteskní reklamou.

Každopádně další věc, kterou lze na Netflix Games ocenit je, že velmi povedeně převádí původně počítačové nebo i konzolové tituly na mobilní zařízení. Vše samozřejmě začalo u singleplayer adventury Stranger Things: 1984, která byla vyloženě vytvořená jako nová telefonní hra, ale dnes na Netflix Games najdete tituly jako je Death’s Door, Spiritfarer, Moonlighter, Oxenfree anebo dokonce i Farming Simulator 23!

 DEATH'S DOOR

Jako první zajímavý titul si pojďme představit hru, kterou věrní fanoušci Indiana už dobře znají. Dva roky zpátky jsme na ní totiž dělali recenzi. Jedná se samozřejmě o Death’s Door, roztomilou ale také temnou hříčku, ve které jako malá vrána pomáháte převádět mrtvé duše pryč z tohoto světa. Teda alespoň do té doby, než vám někdo jednu duši ukradne, a vy se jí musíte vydat hledat, abyste nedostali vyhazov. V tomto akčním RPG se tak v podobě temného opeřence vydáte do světa, kam smrt nedosáhne. Je jen na vás ubránit se před tvory, co již dávno měli opustit tento svět, a najít ztracenou duši, abyste se mohli vrátit zpět ke své monotónní ale, pravda říci, poctivé práci.

WORLD OF GOO

Jestli máte rádi indie tituly, tak určitě znáte World of Goo. Jedná se o logickou hru založenou na stavění konstrukcí a přechytračení gravitace, kterou vytvořil tým o pouhých dvou vývojářích. Roztomilost zde nemá meze, když pomocí živých slizkých kuliček stavíte mosty, domy, používáte je jako dělové koule anebo díky nim tvoříte jazyky žábám? No co víc říct, Wolrd of Goo je prostě z jedné půlky šílené a z té druhé geniální. Každá úroveň nabídne jinou výzvu a pořádně potrápí vaše mozkové buňky.

MOONLIGHTER

Nemůžeme zapomenout zmínit Moonlighter! Pokud jste o téhle roztomilé pixelartové mlátičce neslyšeli, tak na jednu stranu nevím, pod jakým kamenem jste žili, na stranu druhou, jasně, Moonlighter vyšel tisíc let zpátky v dalekém roce 2018… Hlavní herní mechaniky tvoří mix akčního RPG a simulátoru obchodu. Ujmete se role mladého prodavače Willa, co v noci prolézá jeskyně a kobky plné nebezpečí, aby v nich našel poklady, co následně přes den prodává. Takže přes den obchodníkem a v noci válečníkem. A to pořád dokola, akorát s tím rozdílem, že postupně sílíte a odnášíte si větší a větší poklady, které není vždy jednoduché správně nacenit. Takhle hra je jednoduchá na naučení, ale velmi složitá, pokud se v ní chcete stát profíkem!

BEFORE YOUR EYES

Pokud vás ovšem nelákají dobrodružné výpravy ani logické hádanky, pak si v herní Netflix knihovničce můžete vybrat třeba příjemné a jedinečné Before Your Eyes. Jedná se o silně příběhový titul, jehož největší síla se nachází v emocích, které ve vás vyvolá. Hra původně vznikla pro virtuální realitu, a tak hlavní herní mechanika, kterou nabízí, je posouvání času a ovlivňování příběhu pomocí mrkání. Je pravda, že bez brýlí virtuální reality ztrácí Before Your Eyes na části svého kouzla, ale nic to nemění na tom, že vypráví skvělý příběh a připomíná radostné i srdcervoucí vzpomínky, zatímco vám před očima probíhá celý život.

OXENFREE 1 I 2

Další klidnou příběhovkou, kterou si skrz Netflix Gaming můžete zahrát jsou oba díly oblíbeného thrilleru Oxenfree. První titul vypráví záhadný příběh skupinky přátel, kteří nevědomky otevřou trhlinu do světa duchů. V roli mladé Alex se zúčastníte noční ostrovní party se svými kamarády a nevlastním bratrem Jonasem. Původně milý večer se ovšem děsivě zvrtne a Alex tak nemá jinou možnost než prozkoumávat opuštěný vojenský ostrov, objevovat jeho historii a doufat, že se dozví, jak všechno zase vrátit do pořádku. Základem tohoto dobrodružství je rozpracovaný efekt motýlích křídel, díky kterému vaše akce a rozhodnutí ovlivňují konec.

FARMING SIMULATOR 23

V poklidných hrách nekončíme, ale příběhovek jsme již představili dost, takže se pojďme podívat na velmi bezpříběhový Farming Simulator 23! Vývojáři Giants Software přináší nový ročník mobilního farmaření každý rok, a právě ten minulý 2023 byl vybrán k reprezentaci mimo dosahy Google Play. Jde o okleštěnou verzi oblíbeného farmářského simulátoru pro počítače z roku 2021, a co si budeme, nevypadá zrovna nejvábněji. Stejně jako ostatní díly nabízí vše, co virtuální hospodaření obnáší, od přípravy pole na zasetí přes hnojení, sklizeň a prodej. Pěstovat zde můžete 14 různých plodin a operovat více než 100 různých strojů. Co určitě mnohé potěší je česká lokalizace ve formě titulků.

HEXTECH MAYHEM

Klidných her jsme měli dost, je čas na trochu akce! Pokud máte rádi LoLko, ale chcete od kompetetivního prostředí trošku oddych, můžete vyzkoušet spin-off Hextech Mayhem. Rytmickou plošinovku točící se kolem výbuchů a ještě víc výbuchů. V roli Ziggse, experta na výbušniny, bude vaším úkolem probíhat ulicemi města Piltoveru a pomocí specifické choreografie skákání tvořit orchestr explozí. Jedná se hodně rychlý zážitek, který potrápí vaše reflexy při neustálém vyhýbání se překážkám.

TERRA NIL

Jednu takovou relaxační strategii tady pro vás mám! jedná se o mého osobního favorita toho videa! Poklidných her jsme tu měli dost, ale stále jsme nezmínili nic vyloženě relaxačního. Nic, co bychom mohli přirovnávat k terapii a opravdu nádhernému zážitku. S potěšením vám teda představuji Terra Nil! Environmentální strategii, ve které je vaším úkolem proměnit holou pustinu na krásný vzkvétající ekosystém plný života. Zde budete uzdravovat zamořené oceány, čistit půdu a následně na ní sázet stromy, které se nakonec stanou domovem pro obnovenou faunu. Až svoji práci dokončíte, bude načase odejít a nezanechat po sobě jedinou stopu. Jenom překrásný kus přírody, co hřeje na srdci. Osobně jsem si u Terra Nil fakt krásně odpočinula…

STRANGER THINGS: 1984

Jako poslední zajímavý titul, který určitě stojí za povšimnutí si připomeneme hru, která je součástí Netflixovské knihovničky od úplného začátku. Ano, jedná se o pixelartovou adventuru Stranger Things: 1984. Během více než pěti hodin hrací doby máte možnost prozkoumat nechvalně známé městečko Hawkins a jeho okolí jako je přilehlá Hawkins laboratoř nebo les Mirkwood. Dopředu vás ale varujeme, nejedná se o jednoduchou hříčku. Zvláště pasáže se sovami jsou přímo traumatizující, jak vypovídá nespočet komentářů pod každým videem zmiňující tento titul. Přesto je Stranger Things 1984 opravdu povedené a stojí za zkoušku!

A je to za námi. Představili jsme si deset skvělých titulů, které naleznete v telefonní Netflix aplikaci hned vedle stovky seriálů. Pro některé z vás byla možná i samotná herní knihovna překvapením, ale teď už je snad jasné, že se nejedná o tak zbytečnou věc, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nabízí totiž vskutku spoustu titulů, co doopravdy stojí za to, a je skvělé, že je někdo převedl z počítačů a konzolí i na telefonní obrazovky.