Není tajemstvím, že společnost Nvidia připravuje novou generaci svých grafických karet GeForce, které mají být postaveny na inovativní technologii Ampere, pochlubit se vyšším výkonem a využitím umělé inteligence. Samozřejmostí je podpora ray tracingu (sledování paprsků v reálném čase) a prý i extrémně rychlá šířka pásma paměti VRAM - až 1,6 TB/s.

Oficiálně toho o nové generaci grafických karet moc nevíme. Na čínském fóru Chiphell se nyní objevily fotografie, které nám GeForce RTX 3080 ukazují. Má jít o prototypy, případně kousky k testování, které se vyrábějí v čínské továrně. Jejich vzhled se může ještě změnit, tento design by mohl být u prvních kusů, případně Founder's Edition.

Na fotografiích je možné vidět obousměrné ventilátory a zakřivené chlazení. Poslední spekulace hovoří o RTX 3080 s GA104 GPU a má nahradit stávající RTX 2080. Ve spojení s vyšším výkonem a vylepšenými RTX jádry se očekává výrazně vyšší výkon, který by ve skutečnosti měl být nepatrně menší než u vlajkové lodi současné generace - RTX 2080 Ti. RTX 3080 se má pochlubit 8 GB/16 GB pamětí VRAM a 256bitovou šířkou sběrnice. Údajně může být postavena na mimořádně silném jádře GA102, ale to jsou zase jiné neoficiální informace.

Pokud se vše ukáže jako pravda, máme GeForce RTX 3080 očekávat v září letošního roku. Jak se vám líbí?