K příležitosti velkých slev, které Paradox uvalil na své hry na Steamu, přišla velká novinka do hry Crusader Kings III. Nejen že hra dostala obrovskou aktualizaci v podobě opravy chyb, ale také jsme dostali úplně nové velké DLC, na které měla aktualizace hru připravit. 

AKTUALIZACE 1.9.0

Aktualizace 1.9.0 s názvem „Lance“ přinesla několik novinek i do hry. Byly přidány regentské posty kvůli panovníkům, kteří jsou buď dočasně, nebo dlouhodobě neschopní vlády – například při cestách do zahraničí anebo kvůli nízkému věku. Tito regenti samozřejmě získali možnosti, jak se mohou pokusit svrhnout hierarchu, kterého zastupují.

Bude tedy potřeba ještě více klást důraz na opatrnost při volbě osob, které se budou pohybovat v okolí vašeho nynějšího vladaře, protože všichni, kdo Crusader Kings 3 znají, vědí, že intriky v této hře neznají meze. S těmito prvky jsou spojené nové interakce a práva pro panovníka, aby mohl tyto intriky případně včas zastavit. 

Nově je tu také možnost diarchie, která umožňuje pomocí módů sdílet moc mezi dvěma postavami současně.

Pokud váš vládce vyrazí na cesty po své zemi, či do zahraničí, tak od této aktualizace uvidíte přímo jeho avatar pohybovat se po mapě, případně potkávat další postavy ve hře. S cestováním přibylo i přes 130 nových náhodných událostí, které vašeho panovníka může potkat, včetně těch nebezpečných. Jako prevenci si na své výlety můžete najmout specialisty, kteří případně pomůžou se těmto hrozbám vyhnout. Cestování také umožnilo zpřístupnit novou pozici v radě vašeho vládce, jenž pomůže s organizací těchto cest.

Vazalové vašich monarchů si také prošli proměnou, protože nyní budou vyjadřovat svoje postoje vůči vašim rozhodnutím, včetně třeba obliby vámi zvoleného následníka. Vliv na to samozřejmě budou mít jejich vlastnosti. Takže pokud se stane, že po vás zdědí trůn jimi oblíbený následník, budou mít dočasné posílení názoru na nového vladaře.

Nové náhodné události, vylepšení úpravy postav, změny v ovládání či umisťování vojsk a mnohé a mnohé další. Pokud si chcete podrobně přečíst, co vše se v nové aktualizaci změnilo, můžete tak učinit přímo na oficiálním fóru hry.

TOURS AND TOURNAMENTS

Je to již více jak rok od vydání posledního velkého rozšíření pro hru Crusader Kings III. To poslední nám v únoru roku 2022 představilo královský dvůr a jeho intriky. Od té doby byly do hry přidány pouze dva menší dodatky. 

 Tours and Tournaments se zaměřuje na pořádání velkých společenských událostí, jako jsou třeba královské svatby, turnaje, hostiny, lovy a další. S těmito akcemi jsou spojené intriky, a tak je třeba dávat pozor, koho na takové velkolepé události pozvete. Přece všichni víme, jak takové radostné situace vyústily například v seriálu Hra o trůny.

Velkou součástí tohoto balíčku je i cestování. Je libo přátelskou návštěvu u svého strýčka? Nebo jste dostali pozvánku na svatbu vaší sestry s anglickým králem? Nyní se těchto událostí budete moci zúčastnit jako hostitel i jako host a nedílnou součástí takové návštěvy je právě i cesta samotná, která může vašeho hierarchu vystavit nejrůznějším překážkám.

Žádný strach, cestu si můžete naplánovat do posledního detailu, aby se vám nebo vaší rodině nemohlo nic stát, i když ani ten nejpropracovanější plán nemusí vždy skončit úspěchem!

Turnaje, jak už název napovídá, jsou velkou součástí tohoto přídavku. Díky nim si vaši vazalové, rytíři anebo prostě jen udatní válečníci mohou získávat prestiž a ukazovat svou hodnotu. Na tyto turnaje je dobré se dobře připravit, ať už čestným, či nečestným způsobem. Navštivte kováře, aby vám vykoval ten nejlepší meč na širém světě, nebo použijte klam, abyste porazili vašeho protivníka.

Královské svatby jsou velkou události, a tak je třeba se na ně řádně připravit. Vyjednejte dobře promyšlené předmanželské dohody a získejte tak náskok před zahraničními konkurenty. Potěšte své vazaly a získejte tak jejich přízeň.

Díky dodatku také budete moci obdivovat a sledovat vývoj brnění a oslnivé změny v oblékání západního středověkého stylu od raného až po pozdní středověk.

Dodatek lze již nyní pořídit za 29,99 € a v brzké době by měl být i součástí balíčku dodatků s názvem Chapter II, který bude obsahovat bezplatný balíček s oblečením, Tours and Turnaments, Legacy of Persia a Wards and Wardens, které budou k dostání samostatně v 7. a 11. měsíci tohoto roku.

Dejte nám do komentářů vědět, co se vám na novém rozšíření nejvíce líbí a zda si myslíte že stojí za pořízení, případně pokud ho již vlastníte, napište nám vaše první dojmy z hraní.