Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Už ve čtvrtek začíná Tokyo Game Show 2023. Banner lákající na tuhle událost se objevil v katalogu Silent Hill 2 remaku na Steamu. Že by si Konami nenechalo ujít domácí příležitost připomenout a blíže představit návrat ikonického akčního hororu? Doufejme.

- PC hráči jsou naštváni na tvůrce hry Lies of P. Pouhé tři dny před vydáním totiž studio na Steamu potichu (bez oznámení) uvedlo, že nový soulslike titul bude chránit Denuvo. Fanouškům vadí, že se to dozvěděli až z popisu na Steamu a ještě takhle blízko k vydání. Respektive po vydání Deluxe Edition. Standardní edice vychází dnes, 18. 9. 2023.

- Fable se blíží. Studio Playground Games shání lokalizačního manažera, který bude koordinovat práci s interními vývojovými týmy a externími lokalizačními partnery, aby hráči Fable po celém světě měli vysoce kvalitní lokalizovaný zážitek. Tak si budeme držet pěsti, aby došlo i na češtinu.

- Naopak jsou potěšeni ti, co čekají na Payday 3. Kooperativní loupežná akce měla původně také využívat Denuvo, ale Starbreeze Studios se nakonec rozhodlo neoblíbené DRM nepoužít. Loupeže začnou 21. 9.

- Japonské studio Tango Gameworks oslavuje důležitý milník u Ghostwire: Tokyo. Akci zasazenou do Tokia si zahrálo 6 milionů hráčů. Nutné uvést, že je dostupná v Game Passu. Letos v červnu bylo oznámeno 5 milionů hráčů.

- To Square Enix kvůli nižším prodejům Final Fantasy XVI padá cena akcií. Vedení opět přestřelilo očekávání (hra zaznamenala 3 miliony za první týden, což je na PS5 exkluzivitu skvělý). Nicméně, autoři oslavují 7 milionů prodaných kusů v případě Final Fantasy VII Remake. PS4 verze vyšla v dubnu 2020, Final Fantasy VII Remake Intergrade na PS5 dorazilo v červnu 2021 a v prosinci téhož roku se dostalo na PC.

- Kolik předplatitelů má Xbox Game Pass? Loni Microsoft tvrdil, že více než 25 milionů uživatelů. Od té doby ale vedoucí Xboxu, včetně šéfa Xboxu Phila Spencera, mluvili o navýšení počtu. Marketingový manažer Craig McNary měl na LinkedIn uvedeno přes 30 milionů. Když se tato informace rozkřikla, tak nejprve počet odstranil a poté začal uvádět 25 milionů.

- THQ Nordic na letošek slíbilo PlayStation 5 a Xbox Series X/S verze SpellForce: Conquest of Eo. Tahová fantasy strategie od studia Owned by Gravity je od letošního února dostupná na PC a od hráčů má velmi kladné recenze.

- Zaměstnanci studia Ubisoft Montreal jsou zklamáni nedodržením slibu. Vedení jim přikázalo vrátit se do kanceláří, i když dříve jim byla slíbená možnost pracovat na dálku. To se ale nyní změnilo a všichni zaměstnanci se musejí od 11. 9. vrátit do kanceláře minimálně na dva dny v týdnu, a to bez výjimky.

- Pokud jste někdy aktivně hráli nebo sledovali Team Fortress 2, trailer Meet the Heavy nejspíš znáte. Teď je ale k dispozici i video s názvem Meet the Real Heavy. V něm se Gary Schwartz, který kromě Heavyho nadaboval také Demomana, sám pokusil o hranou verzi klasické upoutávky. A výsledek je ještě lepší, než jsme čekali.