Populární MMORPG ze světa The Elder Scrolls a Murder by Number jsou aktuálně zdarma na Epic Games Store, a to až do 27. 7. (17:00). Pojďme si je přiblížit a zodpovědět si nejčastější dotazy, zejména ohledně předplatného v TESO.

MURDER BY NUMBERS

Hra se odehrává v Los Angeles roku 1996. Honor Mizrahiová působila pouze jako herečka v populárním televizním detektivním seriálu. Nicméně, když její nadřízený náhle zemře jen chvíli po tom, co ji vyhodí z práce, najednou se stává hlavní podezřelou ve vlastní záhadné vraždě. Spolu s SCOUTEM, průzkumným robotem, se společně se vydají na dobrodružnou cestu, aby očistili Honorino jméno. A tak vznikne nové detektivní duo.

Hra je point-and-click detektivním dramatem s prvky řešení logických hádanek a vzešla od vývojářského studia Mediatonic, které má za sebou tituly, jakými jsou např. Fall Guys, Bejeweled 2, Foul Play nebo Monsters (Probably) Stole My Princess.

JAK JE TO S POPLATKY A DLC V THE ELDER SCROLLS ONLINE?

Děj hry je zasazen zhruba tisíc let před událostmi ze Skyrimu, kdy znepřátelené aliance společně čelí Molag Balovi a jeho invazi na Tamriel. I když se příběh každoročními novými kapitolami posouvá a mění, k dispozici na Epicu bude jen základní hra. Co když se vám zalíbí a vy budete časem prahnout po pokračování příběhu a setkání s draky? Jak je to s placením za další obsah?

Žádné pravidelné poplatky nejsou vyžadovány. Stačí si hru jednou koupit (nebo v tomto případě vyzvednout zdarma) a můžete hrát, jak je libo. Pak ale přichází v podstatě dvě cesty, jimiž se lze vydat. Buď si budete klasicky nakupovat každé DLC a Kapitoly, anebo si zakoupíte pouze nejnovější Kapitolu a veškerý další obsah budete mít k dispozici v rámci měsíčně placeného členství ESO Plus, pokud se pro něj rozhodnete. K samotnému hraní poplatky potřebné nejsou, jenže tak či tak se tomu asi v budoucnosti nevyhnete, protože finančně se vyplatí ESO Plus mít než si kupovat úplně všechno.

Hra rozlišuje dva pojmy – DLC a Kapitola. Kapitola (chapter) vychází jednou ročně a významně rozšiřuje hlavní příběh. DLC zpravidla přidávají drobný obsah – buď obsahují pouze nové dungeony anebo další questy, drobnou část mapy, případně zajímavé skill linie či nové druhy denních úkolů.

Výhodou ESO Plus, kromě přístupu ke všem DLC a starším Kapitolám, je bezesporu téměř nekonečný „batoh“ na ukládání výrobních materiálů (při přerušení placení máte věci přístupné k vybírání, ale do batohu nelze nic vkládat). Také nějaké drobné výhody, např. 10 % zkušeností navíc, měnu na nákup kosmetických předmětů (nebo DLC) a slevy v Crown Store (tj. obchod ve hře za reálnou měnu).

Kolik stojí Eso Plus?

  • 30 dní –12,99€ měsíčně
  • 90 dní – 35,97€ (tj. 11,99€ měsíčně)
  • 180 dní – 65,94€ (tj. 10,99€ měsíčně)
  • 365 dní – 124,99€ (tj. 10,27€ měsíčně)

FAQ – CO JE DOBRÉ VĚDĚT O TESO

  • Hra nemá crossover s konzolovými verzemi, tudíž nelze hrát společně s kamarády, kteří mají hru na Xboxu nebo PlayStation, když vy ji máte na PC;
  • při tvorbě postavy nevybíráte server, protože hra má jen hlavní servery dle vaší geografické preference - EU, NA atd.;
  • volba aliance umožňuje společné PvE hraní a limituje vás pouze v PvP obsahu;
  • aliance jsou tvořeny jasně danými rasami, ale v herním obchodě existuje doplněk Any Race Any Alliance, který tuto restrikci vypne a nově tvořená postava může být libovolné rasy nezávisle na volbě aliance (tzn. nejdřív tedy vytvoříte postavu, projdete tutoriál, otevřete si Crown Store, koupíte rozšíření, relognete a při tvorbě nové postavy už máte volné ruce);
  • přátele si ve hře můžete přidat až po splnění tutoriálu (a ten se může lišit na základě zakoupeného obsahu);
  • nejnovější Kapitola se jmenuje Necrom (2023) a vypráví příběh o chapadlatém daedrickém princi jménem Hermeus Mora, přičemž se dotýká atmosféry mýtu o Cthulhu;
  • hra nemá oficiální češtinu;
  • v TESO existuje poměrně velká hráčská komunita Čechů a Slováků, přičemž největší a nejaktivnější je guilda Strážci Tamrielu (funguje od roku 2016 a aktuálně má kolem 800 aktivních členů na PC platformě).

PROČ ZAČÍT HRÁT THE ELDER SCROLLS ONLINE?

Váháte se do tohoto MMORPG pustit? Možná vám pomůže s rozhodováním naše video. Dozvíte se v něm i stručnou historii série a mnoho dalších zajímavostí, včetně několika tipů do začátku.