E3 2013 přinesla tiskové konference společností Microsoft a Sony, na kterých nám byly představeny konzole Xbox One a PlayStation 4. Microsoft ještě předtím ale stihl pobouřil spoustu hráčů, když vyplavala na povrch jeho představa, jak si hráči mohou půjčovat fyzické verze svých her. Neobvyklý proces zahrnoval podmínku, že kamaráda musíte mít v seznamu přátel na Xbox Live nejméně po dobu 30 dnů a každou hru by šlo půjčit pouze jednou. Hra totiž měla být spjata s vaším Xbox Live účtem, stejně jako je tomu například na Steamu.

Naštěstí tento nápad nikdy nebyl realizován. Ale Microsoft skutečně plánoval, že zamezí velkému přeprodávání konzolových her. Když ale americká společnost viděla, co její neobvyklé řešení vyvolalo, tak rychle od toho plánu opustila. Přesto byl Xbox One tímto poznamenán, stejně tak nutností si koupit konzoli v dražším balení s pohybovým senzorem Kinect - 499 dolarů Xbox One a 399 dolarů PS4.

Aby toho nebylo málo, tak Xbox One měl jednou za 24 hodin vyžadovat online ověření, abyste mohli hrát své hry, včetně těch fyzických. A do toho měla být konzole regionálně uzamknuta. To byl dříve standard u her.

Stačilo 9 dnů od E3 2013 a Microsoft vydal prohlášení, v němž oznámil, že opouští tyto plány. Prezident Don Mattrick v prohlášení uvedl, že společnost poslouchá upřímnou zpětnou vazbu od hráčů. „Řekli jste nám, jak moc se vám líbí flexibilita, kterou máte dnes s hrami na discích. Možnost půjčovat si, sdílet a prodávat tyto hry je pro vás nesmírně důležitá, stejně jako svoboda hrát offline po jakoukoli dobu, kdekoli na světě.“

Konkurenční Sony na chybu Microsoftu stihla rychle reagoval a vydala dvacetivteřinové video, ve kterém ukázala, jak jednoduše si mohou hráči půjčovat hry na PlayStationu 4. Ve videu se objevil dokonce tehdejší prezident SIE Worldwide Studios, Shuhei Yoshida. V těchto dnech nám video připomenul, tak se na něj můžete podívat.

Ještě předtím jsme ale v přímém přenosu z tiskové konference PlayStationu mohli sledovat, jak Sony využívá zaváhání svého konkurenta ve vlastní prospěch. Přímo na konferenci zmínila hry na discích, které si budete moci půjčovat a prodávat je. Sám Shuhei Yoshida se na Twitteru zasmál, když musel prohlašovat, že PS4 nebude mít regionální zámek.

Dnes už je to naštěstí historie a snad se o podobný krok nebude Microsoft nebo Sony pokoušet v budoucnu. Nutno podotknout, že od té doby se Microsoft hodně změnil. Otěže nad Xbox divizí převzal Phil Spencer a začal vydávat first-party hry nejen na Xbox One, ale také na Windows 10, spustil Xbox Game Pass, začal ve velkém podporovat bezplatné hry pro předplatitele Xbox Live Gold a zařídil zpětnou kompatibilitu Xboxu One s hrami z Xboxu 360 i prvního Xboxu. Touto cestou hodlá Microsoft nadále kráčet, a dokonce první hry určené pro Xbox Series X (nová generace Xboxu) si budeme moci zahrát i na Xboxu One a Windows 10.