Trvalo to déle, ale nakonec se nástupce oblíbeného survivalu The Forest klube na svět. K vylíhnutí by mělo dojít 23. 2. 2023 výhradně na PC. U té příležitosti dostal server IGN možnost zahrát si pět hodin a přináší nejen první dojmy, ale i nové gameplay záběry.

Novinář Dale Driver neskrývá nadšení. Vypadá to, že studio Endnight Games by prostřednictvím Sons of the Forest mohlo přinést velkou revoluci v žánru survival her. Ostatně, to se vývojářům podařilo už v roce 2018, kdy vydalo The Forest - 378 880 uživatelských recenzí na Steamu a výsledné hodnocení je extrémně kladné.

Základy se nemění. Opět budeme muset přežít na opuštěném ostrově plném nebezpečí v podobě kanibalů a mutantů. To znamená stavět základnu (od obyčejné s ohništěm po komplexní stavby), sbírat suroviny a vyrábět užitečné a důležité předměty.

Velkou změnou oproti původní hře je společník ovládaný umělou inteligencí. Už tedy nemusí vše dělat hráči, ale skrz řadu jednoduchých příkazů mohou úkolovat AI společníka. Ten například může hledat konkrétní suroviny, zatímco vy budete stavět obydlí.

Kelvin, jak se AI společník jmenuje, utrpěl vážné poranění hlavy. Z toho důvodu nemluví, ovšem jednoduché úkoly zvládá, má vlastní rozum a dle redaktora IGN přináší obrovskou výhodu.

„Do jisté míry má Kelvin vlastní rozum. Když je unavený, sedne si, aby si odpočinul, a když má žízeň, hledá vodu. Pokud se k němu budete chovat špatně, bude se rozčilovat, což sníží jeho produktivitu a jeho hodnotu jako společníka. A pokud se rozhodnete, že z něj nechcete mít včelího dělníka, máte možnost Kalvina zneškodnit tím nejrealističtějším způsobem: střelíte ho do hlavy a vyřadíte ho natrvalo.“

Pokud nebudete chtít Kelvina, můžete naverbovat někoho jiného. Druhým odhaleným společníkem je Virginia, mnohonožka, jež bude zpočátku utíkat. Můžete se s ní postupně spřátelit, nejprve je ale nutné ji najít. Virginia vám bude více pomáhat v boji. Její chování je popisováno jako kočičí. Jen v současné době nevíme, zda bude možné mít současně více rozdílných společníků. Nicméně, i jeden společník by měl ulehčit práci, zejména v singleplayeru.

Tvůrci vylepšují pevné základy The Forest a posvítili si na nedostatky, jako byla umělá inteligence nepřátel. V Sons of the Forest se někteří protivníci mají chovat chytře a překvapit v boji, ale i mimo něj. Mimo jiné se mají navzájem utěšovat, měnit si oblečení a někteří mají hodnosti ve stylu vůdce a mohou šířit různé ideologie. Když budete dostatečně šikovní, můžete dokonce rozpoutat válku mezi mutanty a kmeny. Například když začnete vybíjet kanibaly, tak mutanti budou početnější. Platí to i naopak.

Ze všech těchto důvodů má být přežívání v rozsáhlém otevřeném světě těžší, využívání zdrojů bude důležitější, stejně tak budování bezpečného útočiště. To společně s pokročilým počasím a denním a nočním cyklem a větším množství zbraní má dodávat na realičnosti. K tomu dopomůže i grafika, která prý může konkurovat AAA titulům. Tak uvidíme, možná nás čeká next-gen survival.

Další nové obrázky: