V CS:GO se točí okolo skinů, samolepek, agentů a dalších herních předmětů obrovské množství peněz. Vzácné polepy, které zkrášlí vaši zbraň, mohou mít klidně hodnotu v řádu stovek tisíc, nebo dokonce milionů korun. Rozdílem oproti jiným kompetitivním titulům je i to, že s jednotlivými předměty můžete obchodovat v rámci služby Steam a lze je i vyměnit s jinými uživateli. To umožňuje podnikatelům provozovat speciální eshopy nebo gamblingové stránky, kde můžete skiny získat.

Velice populárním webem pro výměnu nebo nákup skinů bylo i CS.MONEY. To mělo ve své sbírce předměty v hodnotě asi 16,5 milionu dolarů, což je v přepočtu necelých 400 milionů korun. Nyní ale provozovatelé přišli o zboží v hodnotě neuvěřitelných 6 milionů dolarů.

Za vše může útok hackerů, kvůli němuž je také stránka už několik dní nedostupná. Útočníci dokázali získat více než 20 000 předmětů. Mají ale částečně smůlu, provozovatelé CS.MONEY se dohodli s jinými platformami, aby ukradené předměty identifikovaly a blokovaly veškeré pokusy o jejich výměnu či prodej.

Jak se vlastně toto neštěstí stalo? Hackeři nějakým způsobem získali přístup k souborům mobilního autentifikátoru (MA) používaného pro autorizaci ve službě Steam. Díky tomu převzali kontrolu nad více než 100 účty ovládanými boty, kde se nacházely hodnotné předměty. Zpočátku si je převedli na své účty, následně ale začali s náhodnými transakcemi, skiny tak dorazily i běžným uživatelům. Mohlo jít o pokus zakrýt stopy a zmást tím provozovatele CS.MONEY.

„Tým CS.MONEY se snaží obnovit naše heslo a soubory MA, aby zneplatnil napadené autorizační údaje. Zároveň se snažíme co nejlépe zabezpečit všechna data, která jsou pro naše služby kritická. Tento hack je pro nás velmi dobrou, i když drahou lekcí. Ale jak se říká, co mě nezabije, to mě posílí,“ uvedl Timofey Sobolevsky, vedoucí oddělení firmy pro vztahy s veřejností.