Společnost Valve reaguje na vysokou inflaci, která trápí celý svět, a navyšuje doporučené regionální ceny. Systém je určen pro vývojáře a vydavatele, kteří nechtějí sami nastavovat cenu pro každou z 39 měn.

Prodejci mohou na Steamu využít nový nástroj pro správu cen jejich produktů, který je snazší a rychlejší než nastavovat cenu manuálně pro jednotlivé měny. Problémem pro koncové zákazníky je ale ono navýšení doporučených cen. To zdražuje hry a další obsah prodávaný na Steamu v podstatě všude mimo Spojené státy americké.

„Doporučení ukazují, jak bychom hru ocenili my podle základní ceny v amerických dolarech, takže by se vám mohla hodit, pokud jste cenu hry stanovili na 19,99 dolarů, ale nevíte, kolik by bylo vhodné chtít v katarských riálech nebo norských korunách,“ vysvětluje Valve.

JEŠTĚŽE NEMÁ STEAM ČESKÉ KORUNY

Pro nás by to naštěstí nemělo nic znamenat, protože na Steamu nakupujeme v eurech a v tomto případě prodejci nejčastěji nastavují ceny v dolarech a eurech stejně. Valve doporučuje téměř stejnou cenu (59,99 dolarů vs. 58,99 eur), zatímco dříve to bylo o 18 % méně (59,99 dolarů vs. 49,99 dolarů).

V sousedním Polsku může doporučení Valve dosáhnout až 28% zdražení, ale v některých zemích je to mnohem více, v Turecku nebo Argentině je situace přímo absurdní – tam může dojít až k 485% nárůstu cen. Valve jako důvod nárůstu neuvádí inflaci. Nicméně, v Argentině inflace za rok vzrostla o 78,5 % a v Turecku o téměř 62 %.

Přečtěte si také: Steam pokořil další důležitý milník a nadále roste

Je nutné poznamenat, že jde pouze o doporučení. Vývojáři a vydavatelé nemusejí nový systém využívat. Jeho využití předpokládáme u menších firem, které nemají tolik času a prostředků, aby se každé měně věnovaly zvlášť. Velcí vydavatelé mají vlastní metody. Bude ale zajímavé sledovat, za jaké ceny bude hry prodávat sama společnost Valve. Tvrdí, že bude ceny aktualizovat dle nových doporučení.

„Stále platí, že navýšení ceny zahájí 28denní období, během kterého nebude možné zadat slevu pro žádný region, a to i kdyby šlo o navýšení ceny v jedné jediné měně. Z toho důvodu se vyplatí se změnou ceny počkat na skončení nejbližší slevy, kdy hru nebude možné zlevnit tak jako tak,“ upozorňuje Valve.

Problémem může být nejen inflace, také hráči z bohatších regionů, kteří častěji používají VPN k nákupu her z regionů s výhodnými cenami. V poslední době regionální zneužití cen zažilo vydavatelství No More Robots u hry Let's Build a Zoo. Předtím například předobjednávky PC verze Horizon Zero Dawn od Sony.

Po kliknutí na obrázek uvidíte tabulku s cenami a přepočtem celou.