Společnost Valve představila a v betě spustila rodiny ve službě Steam. Novinka nahrazuje sdílení knihovny a rodinný režim, aby na jednom místě nabídla vše potřebné ke správě rodinných herních knihoven.

Rodinu ve službě Steam může založit každý uživatel a následně do ní pozvat až 5 dalších účtů. Správa rodiny je pak možná z klienta služby Steam, mobilní aplikace nebo webového prohlížeče. Tady je přes přepracované nástroje pro rodiče možné spravovat účty dětí – mohou tedy určovat, ke kterým hrám mají děti přístup, kdy mají povoleno hrát, a také sledovat jejich aktivitu ve službě Steam. Děti mohou požádat dospělého člena rodiny o zaplacení svého nákupního košíku.

V rámci rodiny se sdílejí hry všech členů. Tyto hry uvidíte ve své knihovně v podsekci Rodinná knihovna. Ve hře v rámci rodiny budete mít vlastní uložené pozice, budete odemykat achievementy pro svůj účet, budou používány vámi odebírané položky z workshopu a tak dále. Vše je tedy hezky odděleno.

Novinkou oproti předchozímu sdílení knihovny je možnost hrát hry z cizích knihoven, zatímco jsou jejich vlastníci online a hrají jiné hry. Pokud vaše rodina vlastní několik kopií jedné hry, může ji v jednu chvíli hrát několik členů.

Navzdory těmto plánům Valve mohou vývojáři a vydavatelé zamezit sdílení her v rámci rodiny z technických i jiných důvodů. Povolené hry najdete ve vyhledávání po zaškrtnutí funkce Sdílení knihovny.

JAK SE PŘIPOJIT DO BETA VERZE RODIN NA STEAMU

Kdo si chce nové rodiny ve službě Steam vyzkoušet, musí se účastnit související beta verze. Tento požadavek se mimochodem vztahuje na všechny členy rodiny, nejen na zakladatele.

Spusťte klienta služby Steam, v levém horním rohu okna klikněte na „Steam“ a vyberte možnost „Nastavení“.

V novém okně přejděte do záložky „Rozhraní“ a otevřete rozbalovací nabídku vedle textu „Účast na beta verzi klienta“.

Z nabídky vyberte „Steam Family Beta“ a potvrďte restart klienta.

Po opětovném spuštění klienta klikněte vpravo nahoře na svoji přezdívku, vyberte možnost „Detaily účtu“ a přejděte do záložky „Správa rodiny“.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Otázky a odpovědi přímo od Valve.

Kdo může být součástí rodiny?

Chápeme, že skutečné rodiny jsou různé, nicméně rodiny ve službě Steam jsou „skupinami“ zamýšlenými pro domácnosti s nejvýše 6 blízkými členy.

Abychom tohoto záměru dosáhli, očekáváme, že požadavky pro členství v rodinách nebo omezení počtu členů se postupem času změní a přizpůsobí chování uživatelů.

Mohu rodinu opustit?

Rodiny ve službě Steam by měly zahrnovat pouze Vaše nejbližší příbuzné. A jelikož různé životní události mohou ovlivnit, s kým sdílíte domácnost, je pochopitelné, že jednoho dne budete možná chtít přejít do jiné rodiny. Dospělí členové mohou rodinu opustit kdykoli, ale když tak učiní, před připojením do jiné rodiny nebo založením nové rodiny budou muset počkat jeden rok od chvíle, kdy se připojili do předchozí rodiny.

Dětští členové nemohou rodinu sami opustit a musí je odebrat buďto dospělý člen, nebo podpora služby Steam.

A protože se nestává často, aby rodinu nějaký člen opustil, omezení se vztahuje také na slot daného člena – jakmile opustí rodinu, jeho slot nebude moci jeden rok obsadit nikdo nový.

Mohu být z rodiny vyhozen?

Ano, dospělí členové mohou z rodiny vyhodit libovolné jiné členy.

Mohli byste uvést konkrétní příklad sdílení her v rodině?

Zajisté! Předpokládejme tedy, že jste v rodině o čtyřech členech a ve své vlastní knihovně máte hry Portal 2 a Half-Life. Jeden libovolný člen rodiny (včetně Vás) může tím pádem v libovolnou chvíli hrát hru Portal 2 a jeden jiný člen může ve stejnou chvíli hrát hru Half-Life. Pokud by však chtěli Portal 2 hrát v jednu chvíli dva členové, někdo (vyjma Vás) by si tuto hru musel také zakoupit, aby byly v rodině sdíleny dvě kopie a mohli hrát dva členové naráz.

Pokud by nedošlo k zakoupení další kopie, mohli byste i nadále hrát libovolnou jinou hru z rodinné knihovny, ale na Portal 2 byste museli počkat, než kopii uvolní jiný člen.

Které hry jsou v tuto chvíli dostupné ke sdílení?

To, jestli je hra dostupná ke sdílení v rámci rodin ve službě Steam, určuje vždy její vývojář/vydavatel. Nastavení platná pro dřívější sdílení knihovny ale zůstávají platná i pro rodiny ve službě Steam, takže pokud bylo hru možné sdílet, bude to možné i nadále, pokud se vývojář/vydavatel nerozhodne nastavení změnit.

Některé hry také nelze sdílet vlivem technických omezení, například hry vyžadující dodatečný klíč, účet nebo předplatné třetí strany.

Ačkoli bychom si přáli, aby bylo možné sdílet co nejvíce her, chápeme, že ve výjimečných případech to není snadno proveditelné nebo by tím byl negativně ovlivněn zážitek samotných hráčů. Vývojáři, kteří mají takové obavy ohledně svých titulů, se mohou obrátit na podporu systému Steamworks, kde jim nabídneme pomoc a možná řešení.

Musím s rodinou sdílet všechny své hry?

Jakmile se připojíte do rodiny ve službě Steam, všechny Vaše hry začnou být automaticky sdíleny s ostatními jejími členy. Případná omezení mohou dospělí členové určit pro jednotlivé dětské členy skrze nástroje rodičovského dohledu.

Co když člen rodiny dostane ban za podvádění, zatímco hraje moji hru?

Pokud je uvalen ban na člena rodiny ve službě Steam, zatímco hraje Vaši kopii dané hry, bude tento ban uvalen také na Vás.

Musím být online, abych mohl hrát sdílené hry?

Pokud hra podporuje sdílení, můžete ji z rodinné knihovny hrát i offline.

Doteď jsem používal funkci sdílení knihovny. Co se pro mě změní s rodinami ve službě Steam?

Jednoduše řečeno nic – založte si rodinu ve službě Steam a my Vám automaticky doporučíme pozvání všech účtů, se kterými jste dosud sdíleli knihovnu.

Doteď jsme v rodině využívali možností rodinného režimu. Co se pro nás změní s rodinami ve službě Steam?

Pokud založíte rodinu ve službě Steam a připojí se do ní Vaše dítě, budou převedena veškerá stávající nastavení rodinného režimu spojená s jeho účtem. Přijdete sice o možnost nastavení kódu PIN pro odstranění rodičovského zámku (protože tato funkce už není přítomna), ale jinak vše zůstane beze změn. Budoucí změny nastavení pak budete moci provádět v nástrojích rodičovského dohledu.