Nedávno jsme vás informovali o modifikaci do strategické hry Homeworld, díky které můžete zažít vesmírné bitvy právě ze seriálu Hvězdná brána. Nicméně, již pár let je ve vývoji nevýdělečný projekt, který má za cíl nechat vás procházet se po základně a planetách právě z tohoto seriálu. Graficky vypadá velmi dobře.

Stargate Network je videohra ve vesmíru Stargate, kterou vytvořili fanoušci pro fanoušky. Hra je založena na simulaci a zkoumání mnoha světů z vesmíru Hvězdné brány reprodukovaných co nejvíce realisticky a s důrazem na detaily. Najdete zde planety a kosmické lodě ze série Stargate SG-1 a Stargate Atlantis. Později bude ambiciózní projekt obohacen i o obsah ze Stargate Universe. Vše zpracované s největší věrností.

Za projektem v současné době stojí francouzský tým a jeden Kanaďan.

Co se plánuje?

V budoucnu si budete moci vytvořit vlastní postavu a SG tým. Vývojáři taktéž pracují na systému přizpůsobení postav a chtějí ho brzy dostat i do Unreal Enginu 4.

Dále se plánuje přidat možnost průzkumu planet jako v seriálu a hrát v kooperaci s kamarády. Měli bychom se dočkat i fiktivních příběhů z toho dechberoucího světa StarGate. Následně si budete moci vybrat zbraně, vybavení a bojovat proti AI a také skutečným hráčům (PvP/PvE).

Vývojáři pak chtějí RPG prvky ve stylu Skyrimu s mechanizmy z Dark Souls a celé to spojit do multiplayeru. V plánu je i plnohodnotný příběh. To samozřejmě nutně neznamená, že se bude jednat čistě o MMORPG. Hra by měla dále nabízet vesmírné bitvy jako v seriálu, objevování světa, puzzly, minihry, vedlejší questy.... Tvůrci zkrátka chtějí, aby si hráči mohli vytvořit vlastní styl - dělat, co je bude bavit, od průzkumu planet až po souboje. Jednoduše vše, co vesmír Hvězdné brány nabízí. Vaše cesta bude vaše vlastní dobrodružství.

Zajímavé je, že Atlantida byla zprvu samostatným projektem, který se v roce 2012 spojil se StarGate Network. Tvůrci taktéž zmínili, že je pro ně aktuálně největší priorita právě Atlantida a SG1. Mléčná dráha a Pegas jsou i v seriálech propojeny nejvíce a u fanoušků patří mezi nejoblíbenější.

Trochu historie...

Než se podíváme na to, v jakém stavu je hra aktuálně, je dobré zmínit i historii, jelikož je zajímavé vědět, co vše předcházelo současnému stavu hry. Projekt se tedy jmenuje Stargate Network a je tvořen pouze fanoušky a dobrovolníky. Začátek vývoje sahá až do roku 2007. Už tehdy byly i hratelné verze, v roce 2008 byl projekt vyvíjen třemi lidmi a jednalo se o 2D adventuru, kde byla brána a DHD, tedy možnost vytáčet různé adresy.

V roce 2010 měl tým už 5 lidí a přesunul vývoj do 3D, začaly se pomalu přidávat i další planety. V roce 2014 však přišla asi největší změna. Nejenže se tým skládal i z profesionálů v oboru, ale přešlo se na nový Unreal Engine 4, který umožnil zlepšení grafického vizuálu. Během posledních deseti let se tvůrcům podařilo nashromáždit obrovskou databázi obrázků, plánů a uměleckých děl pro každou planetu, zbraň a mnoho dalšího… A to především díky fanouškům Hvězdné brány.

Velice zajímavé video toho, jak se hra postupně vyvíjela, najdete níže:

Díky různým akcím se tvůrcům podařilo získat i reakce některých herců, jako například David Hewlett neboli Dr. Rodney McKay. Vývojáři z toho mají i video a můžete se na něj podívat níže. A vtipné je, že Hewlett v tom videu řekl: "Ozvěte se, až budete chtít voiceover."

Ještě o rok dříve se jim podařilo získat i reakci od herce Teal'ca, neboli Christophera Judgea.

Jak je na tom hra nyní?

Aktuálně hra vypadá opravdu dobře, už teď obsahuje plno easter eggů… Malý spoiler, zkuste najít kávovar a uvidíte. Ve hře lze najít skryté planety, o kterých není na oficiálních webových stránkách žádná zmínka. Pokud však nechcete easter eggy a jiné planety hledat, můžete se podívat na Discord projektu, kde je sekce spoilerů. Najdeme tam i adresy na některé planety.

V aktuální verzi hry je tedy dostupná část základny, bohužel na spoustě místech vám bude v rohu svítit upozornění, že tato část mapy je ve vývoji a není zcela dodělaná. Na některá místa vás to vůbec nepustí. Ve hře je však možné přes počítač na základně spustit zadávání, projít bránou a podívat se na jinou planetu. Úroveň detailů je naprosto fascinující a fanoušky seriálu jistě zasáhne i trochu nostalgie a vzpomínek.

K dispozici jsou dvě rozdílné verze, každá má vlastní tutoriál a obsahuje trochu něco jiného. Poslední verze by však měla být dále aktualizována a vyvíjena. Aktuální vývoj a plán tvůrců můžete najít na jejich Trello stránce a diskutovat o projektu je možné i na jejich Discordu. Může vás zaujmout, že jednou z aktuálně vyvíjených věcí je i multiplayer.

Jaká je možnost podpory?

Nicméně zatím to stále nevypadá, že by se hra blížila tomu, co vývojáři chtějí a co je napsáno výše. Jak bohužel sami můžete vidět, vývoj se táhne opravdu dlouho. Popularita též není největší a všichni na projektu pracují pouze ve svém volném čase. Autoři mají taktéž na stránkách uvedeno, že pokud máte nějaké znalosti z grafiky, 2D/3D, programování a podobně, můžete se přihlásit a zkusit projektu pomoct i vaším vývojem. Pokud chcete, je možnost tvůrce podpořit i peněžně, ale dle mého osobního názoru hodně pomůže i zvýšení popularity. Jak na sociálních sítích, tak na YouTube.

Ptáte se, proč nezkusí crowdfunding? Tvůrci se k tomuto samozřejmě vyjádřili a důvod je vcelku prostý. Licenci na značku vlastní společnost MGM, vytvoření přímého financování by pak bylo nezákonné, což by mohlo vést k úplnému zastavení projektu.

Hru si můžete stáhnout na oficiálních stránkách projektu, naleznete tam obě verze, včetně již zmíněného tutoriálu na základní ovládání, zbytek, jak již zde bylo napsáno, si můžete zjistit sami či na jejich Discordu.

Mě osobně projekt velmi zaujal a pevně věřím a doufám, že se tvůrcům podaří dotáhnout ho do konce a že se splní to, co mají v plánu. A hlavně ať ti, co vlastní práva na značku StarGate, projekt nezastaví. A co na to říkáte vy? Vyzkoušíte si hru? Případně plánujete projekt nějakým způsobem podpořit?