S konzolovým trhem je to těžké. V česku na něj neustále nahlížíme tak nějak skrze prsty. Může za to silná pozice PC hráčů. Jenže Atari patří k těm firmám, které konzolové hraní v podstatě vytvořili, respektive zpopularizovali. Právě díky velmi úspěšné konzoli Atari 2600 z roku 1977 dodnes známe slova „video“ a „hra“ dohromady. Jenže utápět se v historii se ukázalo už několikrát jako celkem špatný nápad. Samozřejmě tím neškrtáme zaryté fanoušky, jen je jich zkrátka minorita. Schválně, vyberte si jakoukoli starou 8bitovou nebo klidně DOSovou hru. A dohrajte jí. Asi se vám do toho dvakrát chtít nebude. Nostalgie umí být v tomto ohledu zlá.

Škodolibost stranou. Faktem je, že ředitel ATARI, Fred Chesnais, několikrát sám oznámil, že se na něčem hardwarovém pracuje, ale nikdo tomu nevěnoval větší pozornost. Lavina zájmu se strhla okamžitě ve chvíli, kdy se objevilo jméno Ataribox a rozeslala se oficiální tiskovka. Parafráze jména na Xbox je jistě čistě náhodná.

Chesnais neřekl k připravované konzoli nic víc než jen, že se jedná o hardware založený na standardu PC. Což ostatně dává smysl. Dost herních novinářů tipuje, že tak půjde o emulátor starých klasik, obdobně, jako to udělalo Nintendo se svým NES Classic. Je ale nutné zůstat při zemi. Šance, že by se z Atariboxu stalo něco, co by mohlo reálně ohrozit zajetou pozici Microsoftu, Sony a Nintenda je více než malá. Když nedokázala zatím strhnout na svou „konzolovou“ stranu pozornost taková firma jako NVIDIA se svým projektem Shield, proč by to mělo být jinak u Atari?

Z videa je alespoň patrné, že půjde o hezky zpracovaný kus hardwaru. Použité tmavé dřevo je ikonické pro původní konzoli. Třeba nás ještě Atari překvapí. Můj vnitřní malý nadšený kluk přímo křičí, ať je to konkurence pro zajetou trojku. Ale pak přijde na řadu mé vypočítavé realistické já a při pohledu na aktuální stav akcií Atari je nutné si přiznat, že by se musel stát zázrak, aby z toho taková společnost udělala konzoli, jež může soupeřit s ostatními.