V Sony někomu došla trpělivost se zmetky a klonovanými hrami, které zaplavují PlayStation Store. Společnost jim vystavila stopku a vývojáře informuje o nových pravidlech a důsledcích při jejich nedodržování.

Neznamená to, že od teď v digitálním obchodě konzolí PlayStation nenajdete jednoduché hry. Ty tam mohou stále být. Jen jimi nesmí studio zaplavit obchod a nabízet tituly s lehce pozměněním konceptem, mechanikami nebo funkcemi. Takové hry totiž byly vytvořeny pouze za účelem rychlého výdělku a snadného získání trofejí.

Zakázáno je vydávat hry, které se funkcemi nebo assety výrazně neliší od produktů již dostupných v PS Store, bez ohledu na vydavatele. Tyto produkty bude nově Sony při posuzování považovat za spam.

Samozřejmě to neznamená, že každá akční adventura s otevřeným světem bude spam. Tady Sony myslí například hry od jedné i více firem, jež mají pouze jiné trofeje. I takové se na PS Store objevují a jsou to spíše farmy na trofeje. Takové tituly většinou stojí jen několik eur. V české verzi PS Store potom od 35 do 106 Kč.

Jedna z mnoha farem na trofeje se prodává za 106 Kč

Pokud vývojáři a vydavatelé nová pravidla nedodrží, mohou čelit několika důsledkům. Jejich hry se nemusí zobrazovat v seznamu novinek, případně je nebude možné najít přes vyhledávání. Při závažném, respektive vícenásobném porušení hrozí vyloučení z PS Store.

Co by z PlayStation Store mohlo zmizet? Například The Jumping Quesadilla Turbo, Caravan Journey, Stroke The Tortoise, Stroke The Dog, Stroke The Cat, Stroke The Spider, Stroke The Hamster, Stroke The Parrot, Stroke The Snake, Stroke The Hedgehob, Stroke The Rabbit, Stroke The Fish...

Jak se sami můžete přesvědčit ve dvou videích, tyto hry jsou velmi, velmi jednoduché a vlastně po hráči nic nevyžadují a platinu máte „doma“ za několik minut.

Informace přinesl web DexDotExe. Dozvěděl se je od anonymního zdroje, jenž poskytl samotný dopis rozeslaný vývojářům. S podobnými tituly se snaží bojovat i Valve na Steamu.

The Jumping Quesadilla Turbo má taky snadné trofeje