Každá firma přirozeně očekává, že nová verze toho či onoho produktu bude komerčně úspěšnější, něž ty minulé. Což je samozřejmě ideální scénář. Ne vždy to ale nastane. Nejnovější „obětí“ této nepříjemné situace je japonská Sony. Její headset PlayStation VR2 se prodává značně hůře než první generace, která vyšla již před téměř 8 lety.

Podle informací agentury Bloomberg měla Sony před rokem výrazně snížit dodávky do skladů a nyní zcela zastavit výrobu. Jedním ze zdrojů je IDC, jež sleduje dodávky do maloobchodních prodejen.

Nová generace sama o sobě rozhodně není špatným produktem. Za neuspokojivé prodeje proto z velké části pravděpodobně může spíše série nešťastných manažerských rozhodnutí. Začít můžeme pro mnohé tím nejdůležitějším, což je zvolená prodejní cena. PS VR1 se v Evropě při začátku prodeje v roce 2016 prodávalo za v přepočtu 10 tisíc korun. Druhá generace minulý rok startovala za cenu kolem 15 tisíc korun. Jedná se tak o nárůst 50 %.

Dalším velmi důležitým faktorem je softwarová podpora, která ze strany Sony také není zrovna příkladná. Na premiéru byla připravena například akční hra Horizon: Call of the Mountain a VR aktualizace pro Gran Turismo 7. Zbytek doplnily převážně hry od jiných vývojářů a vydavatelů. Loni od Sony dorazila jen first-person střílečka Firewall Ultra, která neměla moc dobré recenze. Pokud je zastavení výroby pravdivé, tak lze předpokládat, že se to po stránce nabízených her moc nezlepší.

Společnost do přerušení produkce vyrobila zhruba dva miliony kusů. Což je nižší množství, než bylo původně v plánu. Vzhledem k tomu, že se nedostatečná poptávka projevovala údajně už v době, kdy bylo zařízení teprve v přípravě. Vyprodání skladových zásob tak nebude jednoduchou záležitostí. Pokud nás tedy nečeká nějaká výrazná změna prodejního modelu, jako jsou zvýhodněné balíčky, snížení ceny atd.

Prvním možným krokem k rozšíření headsetu mezi hráče může být nedávno oznámená snaha Sony umožnit na zařízení spouštět VR tituly určené pro počítače. Tato funkce se týká pouze druhé generace headsetu a měla by být zpuštěna později v tomto roce.

Má pro vás hraní ve virtuální realitě smysl? Vlastníte nějaký headset?