Na pustém a nebezpečném ostrově nebudete přežívat sami. Sóloví hráči budou mít k dispozici společníky ovládané umělou inteligencí, kterým mohou zadávat jednoduché úkoly, jako je například hledání konkrétní suroviny.

Na výběr bude mimo jiné Kelvin, jenž utrpěl vážné poranění hlavy, a mnohonožka Virginia, která bude zpočátku utíkat. Můžete se s ní postupně spřátelit, nejprve je ale nutné ji najít. Virginia vám bude více pomáhat v boji. Její chování je popisováno jako kočičí.

Teď, krátce před spuštění early access fáze, přicházejí vývojáři ve spolupráci s IGN s trailerem ukazující multiplayer. S obranou proti kanibalům a mutantům, sběrem surovin a dalšími věcmi vám bude moci pomáhat až 8 hráčů. Zajímavé je, že i v takovém případě bude možné využít NPC, jako je Kelvin. Vaši spojenci jim dokonce mohou zadávat příkazy pro sběr materiálu a další úkoly. Nic by vám tak nemělo bránit ve vytvoření skupiny přeživších.

Sons of the Forest bude v předběžném přístupu na Steamu dostupné od 23. 2. 2023. Tvůrci ze studia Endnight Games tvrdí, že vylepšují pevné základy hitu The Forest a posvítili si na jeho nedostatky, včetně umělé inteligence nepřátel. Také slibují drsnější přežívání v rozsáhlém otevřeném světě, nutnost využívat zdroje a mnohem lepší grafický kabátek.