Včera večer jsme se zúčastnili oslav 25. narozenin českého studia Bohemia Interactive, které se točily především okolo koncertu hudby ze série Arma, Ylands a Vigoru. Dlouho jsme navíc byli lákáni na jedno velké překvapení. Osobně jsem očekával vše od náhlého vydání Army Reforger pro PS5 přes první teaser očekávané Army 4 až po prezentaci odhalených fotek Edity. To je prosím funkční tank T-72, který hnízdí v sídle Bohemia Interactive ve Stříbrné lhotě na okraji Mníšku pod Brdy. Nakonec byla ale správně možnost b). Svým způsobem.

V závěru koncertu totiž došlo na vůbec první skladbu z Army 4. Ta nese název The Last Man a na svědomí ji má Dominik Svoboda, který je podepsán i pod vynikajícím soundtrackem Army Reforger. The Last Man je snad ještě lepší a působivější kousek, který může alespoň trochu zkrátit čekání na rok 2027, v jehož průběhu má Arma 4 konečně vyjít. A co víc, na plátně v samém čele Smetanovy síně ho doprovázely dost zajímavé záběry.

Ochutnávku soundtracku Army 4 z větší části doplňovaly záběry z focení propagačních materiálů pro Armu Reforger, nicméně tu a tam se nám dostalo prvního pohledu na terén, na němž se bude plnohodnotný čtvrtý díl vojenské simulace od Bohemia Interactive odehrávat.

Bohužel neznáme jeho název ani přesné zasazení, o rozloze a dalších detailech nemluvě, očividně se ale můžeme těšit minimálně na husté lesy a blízkost moře. Stejně tak můžeme bezpečně vyloučit kompletní zaměření na poušť nebo zasněžené prostředí. Už nějakou dobu pak víme, že hru pohání stále relativně nový engine Enfusion, jenž využívá i Arma Reforger.

Kamery, které zachytily koncert v přímém přenosu, bohužel nenabízejí dostatečně dobrý pohled na dění na plátně v těch nejdůležitějších okamžicích, ale i tak očekáváme, že někteří fanoušci už začali s rozpitváváním každého dostupného záběru. I když nutno podotknout, že ani my usazení přímo v hledišti jsme z terénu neviděli o moc víc. Pouhá existence záběrů a skladby The Last Man v každém případě dost jasně naznačuje, že vývoj Army 4 pokročil, resp. že se už možná rozjel naplno.

Arma 4 vyjde v roce 2027 pro zatím nespecifikované platformy, PC verzi ale považujeme za jistotu. Ještě předtím dojde na port Army Reforger pro PlayStation 5 a rozšíření hry o další obsah. Přehled plánovaných novinek a změn najdete na oficiálním webu.