Phil Spencer si lehce rýpl do strategie Sony na počítačích. Podle Phila Spencera ostatní vydávají konzolové hry na počítače až po letech, nutí hráče kupovat si jejich hardware, a ještě po nich chtějí podruhé zaplatit - jednou za konzolovou verzi a podruhé za verze pro PC.

Microsoft se už dříve zavázal, že všechny jeho first-party hry budou v den vydání dostupné nejen na konzolích Xbox, ale také na počítačích s operačním systémem Windows 10 a v předplatném Xbox Game Pass.

Přečtěte si také: VELKÝ souhrn z celé E3 2021 - Oznámení, videa, novinky

„V tuto chvílí jsme jedinou platformou, která vydává hry na konzole, PC a cloud zároveň. Ostatní portují konzolové hry na PC později. Tím nejenže nutí lidi kupovat si hardware, ale pak jim za hraní na PC účtují peníze podruhé,“ prohlásil Spencer. Tím poukázal na odlišné strategie Microsoftu a Sony.

Sony odděluje PlayStation a PC, zatímco Microsoft bere PC jako jeden ekosystém společně s konzolemi Xbox. V rámci digitálních verzí (u fyzických ne) umožňuje Microsoft nákup jedné verze hry, kterou je možné hrát na konzolích Xbox i Windows 10 - funguje nejen cross-buy, ale i sdílení progresu. Ani jedno u Sony není možné.

Poslední větu Phila Spencera můžeme považovat za odkaz na nedávné prohlášení Hermena Hulsta, šéfa PlayStation Studios. Ten řekl: „Chci zdůraznit, že PlayStation zůstane nejlepším místem, kde si můžete vychutnat tituly od PlayStation Studios hned při uvedení na trh. Vážíme si hráčů na PC a hodláme i nadále vybírat správný čas pro vydání každého projektu. Studio Bend právě vydalo Days Gone, a to zhruba dva roky po jeho debutu na PS4,“ uvedl nedávno Hulst.

„Doufám, že hra přiláká nové fanoušky. To je náš cíl: oslovit nové hráče, kteří ještě nezažili skvělé příběhy, postavy a světy, které jsme vytvořili. Vydání na PC nikdy nebude na úkor konzolí PlayStation,“ dodal šéf interních týmů Sony.

Microsoft považuje Xbox za klíčovou součást své strategie a v příštím roce předpovídá další růst na PC díky hrám od Xbox Game Studios a Bethesdy. Phil Spencer v prohlášení ale zapomněl na jednu věc, americká společnost vytvořila Windows 10, tudíž můžeme PC považovat za její platformu, zatímco Sony do nedávná s počítači neměla žádnou spojitost.

Přečtěte si také: Xbox koupil další tři studia a Nintendo ukáže druhý Mario + Rabbids?