Pomalu to bude rok, co domácí studio Wube Software přineslo podrobnosti o velkém přídavku Space Age pro úspěšnou strategii Factorio, ve které hráči budují automatizované továrny. Teď už víme, kdy poletíme do vesmíru.

Očekávané rozšíření Space Age vyjde 21. 10. letošního roku. Pro tým je to ideální doba po letních prázdninách. Vývojáři by měli mít dostatek času na doladění obsahu. Stejně tak je to daleko od vánočních svátků, takže mají prostor pro případné dodatečné opravy.

Také byla oznámena cena. Expanze Space Age se bude prodávat za 35 dolarů/eur. Už nyní si ji můžete přidat na seznam přání na Steamu. Mimochodem, za 32 eur se v současné době prodává základní hra. To by vám mělo napovědět, kolik nového obsahu chtějí ve Wube Software do DLC nacpat.

Současně se Space Age dorazí velká aktualizace nazvaná Factorio 2.0. Ta obsáhne spoustu úprav a vylepšení hry i enginu. Mezi ně patří upravené ovládání systému vlaků, optimalizované chování létajících robotů a lepší plánování.

Co se samotného rozšíření týče, tak Space Age začíná tam, kde končí hlavní kampaň základní hry, tedy po vypuštění rakety do vesmíru. V přídavku vypustíte do vesmíru více raket za účelem vybudování vesmírných plošin na oběžné dráze pro orbitální průmysl a průzkum. Tyto plošiny jsou létající továrny a fungují jako dopravní prostředky mezi planetami. Kromě toho nesmíte zapomenout na obranu, abyste byli schopni sestřelit přilétající asteroidy. Ty menší můžete „chytat“ a zpracovat je na palivo do trysek a munici do věží.

Nové planety budou různorodé. Vulcanus nabídne vulkanické hory, pláně pokrytí popelem a hustou žlutou sírovou mlhu. Tady najdete wolfram pro výrobu velkých důlních vrtáků a sléváren. Fulgora je opuštěné místo se řídkým a mrazivým vzduchem. Musíte se chránit před nočními bouřkami a využít jejich sílu pro vlastní potřebu elektřiny. Také máte získat zpět technologicky vyspělé zbytky a ruiny dávno zapomenuté civilizace a recyklovat je na použitelné produkty. Poslední představenou mapou je Gleba se živou pestrobarevnou bažinatou krajinou, kde na vás čekají exotické rostliny s možností kultivovat a sklízet jejich plody pomocí zemědělských věží.

Space Age přinese ještě další dvě planety. Ta pátá má být opravdu něco. Autoři o ní prozradili pouze to, že jde o nevzdálenější planetu od Slunce, takže je tam tma a zima. Plus má nabídnout jedny z nejunikátnějších herních prvků. Rovněž jsme se dozvěděli, že některé planety obývají nová nebezpečná stvoření.

Nové planety budete moci prozkoumat v libovolném pořadí. Vaše rozhodnutí má mít dopad na hratelnost, protože každá z planet má své jedinečné klima, zdroje, výzvy a herní mechanismy. Většina planet bude mít také různé vojenské cíle. K dispozici budete mít tři nová odvětví vědeckého výzkumu.

Po vydání Space Age doporučují vývojáři začít původní kampaň znovu a postupně se dopracovat k přídavku. Pro zkušené hráče to znamená nějakých 80 hodin.