Konzole PlayStation 5 může být během vydání nedostatkovým zbožím. Sony má údajně v plánu na začátku vyrobit výrazně méně kusů než u PS4. Informuje o tom zpravodajská agentura Bloomberg, která cituje své zdroje a novináře obeznámené se situací v Sony.

Bloomberg tvrdí, že Sony do března 2021 plánuje vyrobit pět až šest milionů kusů konzolí PlayStation 5. Uvádějí to lidé, kteří jsou zapojeni do dodavatelského řetězce společnosti. Pokud je to pravda, tak může být PS5 nedostatkovým zbožím – PS4 v prvních dvou čtvrtletích prodala 7,5 milionu kusů.

Toto rozhodnutí zjevně nesouvisí s globální pandemií koronaviru Covid-19. Podle dostupných informací měl koronavirus primárně ovlivnit marketingovou strategii, nikoli výrobní proces. Sony má prý omezit dostupnost konzole z důvodu vyšší ceny, která může omezit poptávku. Přesto se situace může ještě změnit. Správní rada společnosti Sony údajně nebyla schopna schválit obchodní plány pro aktuální fiskální rok a novináři očekávají, že Sony s Microsoftem mohou vést zejména v USA válku a prodávat své konzole se ztrátou – to se běžně děje.

Sony si prý není v současné době jistá, kdy PlayStation 5 odhalí. Plány narušila pandemie, jež zapříčinila zrušení plánovaných show. Kvůli tomu jsme se dočkali dřívějšího odhalení ovladače nazvaného DualSense.

Vývojáři, kteří spolupracují se Sony a vytvářejí hry pro PS5, očekávají, že cena konzole bude od 499 do 549 dolarů (v přepočtu 12 500 Kč až 13 800 Kč + další náklady). Podle zdrojů serveru Bloomberg neplánuje Sony odložit PS5. Japonská společnost by odklad zvažovala pouze v případě, že by Microsoft odložil Xbox Series X.

Pokud budeme brát cenu 12 500 až 13 800 Kč, tak se započítáním všem nákladů (daň atd.) by se mohla u nás PS5 prodávat za 13 500 až 15 000 Kč.

Na druhou stranu půjde dolu s cenou PS4 a Sony se má snažit získávat peníze z takzvaných opakujících se příjmů ze služeb jako je PlayStation Plus a PlayStation Now místo toho, aby se spoléhala na jednorázový nákup konzole/her.

Sony dříve uvedla, že PlayStation 5 dorazí na pulty obchodů koncem letošního roku. Podle dnešní zprávy se očekává, že PS5 bude ve stejný den vydána po celém světě.