S větší dostupností PlayStationu 5 sílí spekulace o příchodu úplně nového modelu. Už v září o něm mluvil insider Tom Henderson s tím, že má přinést vyměnitelnou Blu-ray mechaniku. Teď přicházejí neoficiální zprávy od dalšího zdroje, které zmiňují prakticky to stejné.

Podle informací od webu The Leak, jenž se odvolává na vlastní zdroje v Sony, má být nový model PS5 zmenšený. Takže by mělo jít o takovou PlayStation 5 Slim, i když se pravděpodobně tak jmenovat nebude. Po vzhledové stránce má dojít k výrazným změnám. Dokonce se mluví o novém designu. Konzole prý už nebude mít stojánek. To může naznačovat, že budou upraveny, případně odstraněny estetické bočnice s rohy.

Sony se má soustředit na zmenšení konzole i hmotnosti, aby snížila přepravní a výrobní náklady. Nicméně, procesor, operační paměť, SSD a další věci vyžadují hodně místa. Aby společnost dokázala PS5 výrazněji zmenšit, musí vnitřek ještě upravit. I když k postupnému zmenšování docházelo už nyní u jednotlivých revizí PS5. Slim má pracovat při nižším napětí, což povede k nižší spotřebě energie a nižší produkci tepla.

Co se uvedení na trh týče, tak máme čekat podzim 2023. Tom Henderson si je jist, že se na PlayStation 5 Slim pracuje. Jako základ tohoto tvrzení přikládá finanční zprávu Sony za fiskální rok 2023. V té se uvádí, že společnost chce prodat 30 milionů konzolí PS5. Z toho 18,5 milionu má být nová verze.