Už i Sony brzy bude mít vlastní ovladač, který bude mít za cíl maximálně zpřístupnit herní svět konzole PlayStation 5 handicapovaným hráčům. Produkt zvaný Access, dříve kódově označen jako Project Leonardo, už má oficiálně potvrzenou cenu a datum vydání. Dočkáme se jej ještě letos.

Ovladač, na kterém Sony se svými partnery spolupracovala posledních pět let, se do prodeje dostane 6. 12. s doporučenou cenou 89,99 eura, což v přepočtu činí 2 100 Kč. Předobjednávky nicméně odstartují už příští pátek, tedy 21. 7.

Na rozdíl od Xbox Adaptive Controlleru od Microsoftu je Access z dílny japonské Sony kruhové zařízení, které má rozmístěné tlačítka po svém obvodu. Konstrukce má hráčům se zdravotními omezeními poskytnout co největší pohodlí. Na rozdíl od klasických ovladačů, které některým handicapovaným nemusí být příjemné držet, lze Access položit na stůl nebo jiný povrch. Kromě tlačítek má i speciální výběžek s joystickem, který si rovněž lze přizpůsobit.

Kromě toho, že celý projekt vypadá jako mimořádné řešení po hardwarové stránce, se budoucí majitelé mohou těšit i na bohatou softwarovou podporu. Sony se již dříve pochlubila unikátním rozhraním, kde bude možné upravovat nejrůznější nastavení Accessu – například funkce jednotlivých tlačítek – a ukládat je do profilů.

Pokud se chcete o ovladači Access dozvědět více, doporučujeme si přečíst náš článek z doby jeho prvního oznámení, kde jej rozebíráme ještě o něco podrobněji.