Pokud jste nevěřili, tak po dnešku už věřit bude. Společnost Valve vydala trailer potvrzující vznik Half-Life: Alyx a k němu přidala první informace. Předně, hra je skutečně určena pro virtuální realitu a vyjde v březnu (marec) nadcházejícího roku. Na Steamu ji je možné předobjednat za 44,99€ (cca 1200 Kč). Titul je určen pro všechny SteamVR systémy, avšak Valve postavilo Half-Life: Alyx především pro Valve Index. S tímto headsetem máte zažít nejlepší zážitek, ale hra bude fungovat skvěle i s HTC Vive, Oculus Rift a Windows Mixed Reality.

Po mnoha letech čekání, od vydání Half-Life 2 uběhlo už 15 let, dostáváme místo klasického pokračování, případně restartu slavné značky, speciální titul navržený pro virtuální realitu, kterou nevlastní všichni hráči. Half-Life: Alyx bude vyprávět příběh o nesnadném až téměř nemožném boji proti mimozemské rase známé jako Combine. Vše se bude odehrávat mezi událostmi Half-Life a Half-Life 2. Hrát se bude za Alyx Vance, která má být jedinou šanci lidstva na přežití. Společně se svým otcem (Dr. Eli Vance) se Alyx snaží čelit brutálním útočníkům.

Alyx moc dobře známe, v původním příběhu Half-Life je důležitou postavu v boji proti Combine a současně blízkou přítelkyní a spojencem hlavního hrdiny Gordona Freemana.

„Prohra v Seven-Hour War je stále čerstvá. Ve stínu rostoucí pevnosti Combine známé jako Citadel se obyvatelé City 17 učí žít pod nadvládou svých útočníků. Mezi populací jsou ale dva nejuznávanější vědci Země: Dr. Eli Vance a jeho dcera Alyx, zakladatelé odporu. Stanete se Alyx Vance a chystáte se rozpoutat revoluci.“

Alyx bude stát za vznikem odporu proti Combine v City 17 a tajně bude pokračovat ve vědecké činnosti spočívající v provádění klíčových výzkumů a vytváření neocenitelných nástrojů pro pár lidí, kteří jsou dostatečně stateční, aby se postavili proti Combine. Každý den se hráči mají dozvědět více informací o svém nepřáteli a každý den se budou snažit najít jejich slabiny.

„Ponořte se do hlubokých environmentálních interakcí, řešte hádanky, zkoumejte svět a užívejte si viscerální boje,“ láká Valve na Half-Life: Alyx. Důležitou náplní hry má být střelba, kdy se budeme muset vyklánět, stejně tak ale budeme trávit čas zkoumáním a prohledáváním prostředí a vyhýbáním se nepřátelům. Hratelnost má být různorodá.

Valve definuje Half-Life: Alyx jako „plnohodnotnou hru“ postavenou od nuly pro virtuální realitu. Fanoušci, kteří vlastní VR, budou jistě potěšeni ze sady nástrojů Source 2 enginu, které jim umožní vytvářet nové úrovně pro všechny členy komunity. Valve aktualizovalo i nástroje Hammer, aby byly kompatibilní s virtuální realitou. Vše se pak bude sdílet skrz Steam Workshop.

O plnohodnotné hře svědčí herní doba, ta by měla být stejná jako u Half-Life 2, tedy nějakých 13 až 15 hodin.

Nutno podotknout, že z prvního traileru vypadá Half-Life: Alyx velmi dobře a někteří by možná ani neřekli, že jde o hru pro virtuální realitu. Za tohle si Valve zaslouží pochvalu, ale je mi jasné, že hráči budou naštváni, protože VR headsety ještě nejsou tak rozšířeny a někteří hráči o nich nechtějí ani slyšet. Tak snad se normální hry ze světa Half-Life dočkáme později. Vývojáři podle neoficiálních informací chtějí pracovat na podpoře klávesnice a myši pro Alyx, ale nejprve se soustředí na VR verzi.

Source 2 engine je podle dřívějších informací připraven i pro další hry. Jak už nějaký čas víme, Valve má v plánu celkem tři velké, plnohodnotné projekty pro virtuální realitu. Tak uvidíme, co nás v budoucnu čeká. Snad na další hru nebude čekat x let. Plus minimální hardwarové nároky jasně vylučují vznik Half-Life: Alyx pro PlayStation VR, tohle by PS4 nezvládla. Možná se ale hra dostane na PS5.

Více informací se o Half-Life: Alyx dozvíme během živého přenosu z The Game Awards 2019 - 13. prosince o půl třetí ráno našeho času. INDIAN pro vás bude mít komentovaný přenos.

Minimální systémové požadavky

  • OS: Windows 10
  • Procesor: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600
  • Paměť: 12 GB RAM
  • Grafická karta: GTX 1060 / RX 580 - 6GB VRAM

Pokud vás zajímá více, můžete se podívat na dokument, který vám poodhalí zákulisí vývoje Half-Life: Alyx.