Zdá se, že podvádění v Severní Americe na profesionální scéně hry Counter-Strike: Global Offensive došlo do bodu, ze kterého není pro některé z hráčů návratu. Do vyšetřování, které spustila organizace Esports Integrity Commission, zkráceně ESIC, pod vedením Iana Smitha, se totiž připojila i FBI. Ta se snaží vypátrat „relativně malou ale významnou skupinu hráčů, jež po dlouhou dobu organizuje fixlované zápasy v severoamerickém Mountin Dew League.“

S tím, že toto vyšetřování již delší dobu probíhá, přišel Ian Smith, který o tomto problému mluvil v rozhovoru s YouTuberem slash32.

„[Je to] to, co bych popsal jako klasické fixlování zápasů - hráči jsou podplaceni syndikáty externích sázek, aby zápasy dopadly předem domluveným způsobem. Je to ještě vážnější, než když hráči podvodně sází sami na sebe. Trvá to déle, je to mnohem organizovanější,“ popsal situaci Smith.

Vyšetřování celého problému do jisté míry probíhá za asistence FBI. Zde vznikla jednotka specializována na sázení na falšovaná sportovní utkání, která dle Smitha odvádí opravdu dobrou práci. Jelikož ale v Americe nebyl se sázením na předem dohodnutá sportovní utkání do nedávna žádný problém, nemají zrovna moc zkušeností.

Amerika ale není jedinou zemí, která se zabývá těmito problémy. Stejné vyšetřování v tuhle chvílí probíhá v Austrálii. Organizace ESIC letos v lednu/januári oznámila sankce proti 35 australským hráčům hry Counter-Strike: Global Offensive, kteří prolomili Anti-Corruption Code. To navíc není první vlna hráčů, která za své činy obdržela sankci, jelikož loni v říjnu/októbri bylo potrestáno sedm hráčů, z nichž dvěma byl trest prodloužen.

Přečtěte si také: Valve obětí zloděje. Ukradl vybavení a hry za 40 tisíc dolarů

Tito hráči obdrželi své tresty kvůli sázení na vlastní zápasy či zápasy svých týmů. Smith řekl, že o lednových obviněních uslyšíme více již brzy.

„Jsem optimistický, že s tím budeme moci brzy vyjít na veřejnost, během příštích 10 dnů až dvou týdnů. Rozkrytí celého skandálu se sázením v Austrálii ještě může chvíli trvat, protože se vyšetřuje přímo ve spolupráci s policií. Rozhodně se totiž jednalo o velkou skupinu s jasným podváděním zápasů.“

Je opravdu nemilé, že se něco takového na herní scéně děje. Jsou to totiž přesně tyto případy a kauzy, které vrhají špatné světlo na herní průmysl. Můžeme jen doufat, že ESIC bude mít brzy vše pod kontrolou, čímž se snad výskyt podobných případů sníží na minimum.