Fanoušci PlayStationu jsou z CES 2020 zklamáni. Na mezinárodním veletrhu v Las Vegas se společnost Sony pochlubila akorát statistikami PS4 a letmo zmínila PS5. Ale to pouze způsobem, že zopakovala hardwarové vlasti jako 3D zvuk, ovladač s haptickou odezvou a adaptivními triggery, ultra-rychlý SSD disk, hardwarový ray tracing (sledování paprsků v reálném čase) a Ultra HD Blu-ray mechanika pro 3D filmy. Z PS5 jsem tak akorát viděli logo, které je kromě číslovky stejné jako u PS4.

Naštěstí tu máme menší náhradu. Už z dřívějška víme, že PlayStation 5 bude vybaven novým procesorem AMD Zen 2. Ten může potenciálně dodat nové konzoli velkou výhodu oproti PS4. Minimálně o něm s nadšením mluví někteří vývojáři. Jedním z nich je Przemyslaw Dabrowski, programátor ve studiu Arclight Creations, kde pracuje na příběhové adventuře Help Will Come Tomorrow.

Dabrowski v rozhovoru pro GamingBolt řekl, že díky novému procesoru si tvůrci budou moci dovolit vytvořit realističtější a pohlcující světy. Podobně před časem mluvil kreativní ředitel Tymon Smektal. Tenhle designér Dying Light 2 doufá, že se vývojáři u nové generace konzolí budou soustředit na autentickou prezentaci svých světů, aby byly lepší a dokázaly hráče vtáhnout.

„Osmijádrový 16vláknový procesor Zen 2 je skutečně hlavním a vzrušujícím vylepšením v porovnání s poslední generací konzolí. Více dostupného výpočetního výkonu může vývojářům nabídnout mnoho výhod, například v procedurálně generovaných a simulačně těžkých hrách nebo při výpočtu fyziky. Více výkonu přinese nejen plynulejší herní zážitek, ale také možnost vytvořit realističtější a pohlcující světy,“ je přesvědčen Przemyslaw Dabrowski.

V další části rozhovoru hovořil Dabrowski o SSD disku. To je další aspekt nové generace konzole, ať už PS5 nebo Xboxu Series X. I ten může mít obrovský dopad na hry.

„SSD přináší rychlejší načítání, což obecně zlepší hráčům zážitek. Pomůže také v případech, kdy bude potřeba rychlejší tok dat,“ dodal programátor.

Na konkrétní informace od Sony si musíme ale ještě bohužel počkat. Připomeňme si alespoň slova bývalého vedoucího divize SIE Worldwide Studios. Ten prohlásil, že cílem Sony je vytvořit platformu pro snadný vývoj her. Vývojáři si prý toto řešení pochvalují. Sony zkrátka nechce opakovat chyby, kterých se dopustila u PS3. Konzole měla zcela odlišnou architekturu a nikdo nedokázal pořádně využít její potenciální výkon.

Konzole PlayStation 5 – stejně jako Xbox Series X – vyjde koncem letošního roku. Cena oznámena nebyla.

Help Will Come Tomorrow od studia Arclight Creations vyjde v průběhu letošního roku na PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.