O výhodách SSD disků už jsme se bavili mnohokrát a velmi pravděpodobně už jste na plotnové disky (jako hlavní systémové) zanevřeli i vy. Doba se už posunula i od dvouapůlpalcových SATA disků a M.2 NVMe disky se už prakticky stávají standardem.

V současné době šel vývoj zase o něco dál a nyní se k nám dostávají disky, které podporují rozhraní PCIe® Gen4. Jeden za zástupců této vlny je i od Western Digital a to konkrétně WD_BLACK SN850.

WD_BLACK SN850 je díky rozhraní PCIe® Gen4 ideální volba hlavně pro sestavy na platformě od AMD, kdy opravdu naplno využijete možnosti rychlostí tohoto disku naplno pro až čtení 7000 MB/s a zápis 5300 MB/s, což je znatelně nad limitem PCIe 3.0, který je kolem 3.3 GB/s.

Tyhle rychlosti si užijete při práci se soubory a například pro nás se tahle extra responzivita hodí hlavně při práci s videem. WD_BLACK SN850 se ale prezentuje jako herní disk (přece jen je dostupná i verze s RGB chladičem) a právě u her jsme si mohli všimnout těch nejmenších výhod rychlého disku. I přes skoro dvojnásobný nárůst v rychlostech na PCIe 4.0 jsou rozdíly v načítání době her od sebe jen v jednotkách vteřin.

Pokud ale máte sestavu jen s PCIe 3.0, tak není problém díky zpětné kompatibilitě pořídit PCIe 4.0 SSD jako investici do budoucna. 

Tahle situace se ale v brzké bude měnit. Microsoft totiž připravuje vydání DirectStorage pro PC. Jedná se o API pro práci s úložištěm, které už nyní funguje na Xboxu. Díky tomu tak Windows opravdu naplno využije možnosti disku tak, jak je tomu u nové generace konzolí.

Takhle rychlé disky si užijete v kapacitách 500 GB, 1 TB nebo až 2 TB, což rozhodně poslouží pro systém i s pořádnou herní knihovnou.

To jsou ale věci, které platí pro NVMe disky souhrnně. Něco, co s čím se ale jen tak běžně nesetkávám a WD_BLACK to nabízí je software pro správu vašeho SSD disku. Tady se nabízí WD_BLACK™ DASHBOARD. Jeho nabízí možnost monitorování stavu vašeho disku, ať už současný stav připojení nebo zbývající životnost. Příjemná je kontrola aktuálnosti firmwaru a taky tady můžete zapnout „Gaming Mód“ – ten vypne veškeré funkce pro úsporu energie a disk tak jede pořád naplno.

Kromě jednoduchého přehledu je zde k dispozici i sada nástrojů, které vám dovolí disk vyčistit nebo provést detailnější diagnostiku (a pro verzi s chladičem ovládání RGB).

S tím, že právě životnost je pro mnohé tím největším strašákem u SSD disků, je možnost monitoringu a diagnostiky něco, co vám může dodat důvěru, že nečekaně nepřijdete o svá data. Ostatně, tuhle důvěru už by vám měla dodat i samotná 3D NAND paměť od WD.

Pokud by vás tak nové disky WD_BLACK SN850 zaujaly, tak o nich můžete zjistit více zde.