Rychlejší a jednodušší verze slavné MOBA hry je již nějakou dobu v přípravách a zatím vypadá tento spin-off s názvem League of Legends: Wild Rift opravdu skvěle. Oznámení této hry pro konzole a mobilní telefony jsme se dočkali již během živého vysílání desátého výročí Riot Games minulý rok v říjnu/októbri a velmi pravděpodobně to nadchlo spoustu hráčů. Samotné League of Legends je totiž aktuálně dostupné pouze na platformě PC, a pokud máte konzoli nebo chcete hrát na svém telefonu, máte zkrátka smůlu. Naštěstí s příchodem zmiňovaného spin-offu se toto změní a League of Legends si v ořezané verzi budete moct vyzkoušet i na vaší platformě.

A teď už konečně k tomu, jak League of Legends: Wild Rift funguje. Všechny klíčové vlastnosti hry sice můžete vidět ve vývojářském deníčku výše, ale i přesto si některé projdeme. Například namísto zuřivého klikání pro pohyb vaší postavy ji ovládáte pomocí virtuálního dotykového joysticku pro levý palec, zatímco schopnosti používáte pravým palcem. V případě používání schopností jako Olafův hod sekerou se potom tlačítko schopností promění na druhý virtuální joystick pro zamíření.

Dalším velkým rozdílem oproti hře na PC je délka zápasů. Wild Rift si klade za cíl omezit složitosti a natahování zápasů, které by měly trvat do 20 minut. Jen pro představu v klasickém League of Legends mohou někdy trvat až hodinu. Vraťme se ale zpět k Wild Rift. Nexus každého týmu, budova, kterou musíte zničit, abyste vyhráli hru, již nemá například věžičky, které by ji bránily. Mapa je také menší a nákup předmětů pro vylepšení vašeho šampiona je mnohem rychlejší a intuitivnější.

Protože Wild Rift má být mnohem jednodušší verzí LoL, nebude mít ani tolik postav (klasické LoL jich má přes 140). Riot Games začalo předvádět 12 šampionů, kteří budou k dispozici, s příslibem, že později dorazí další. Tito šampióni však nebudou přesnými klony jejich PC verzí, protože mnozí mají své schopnosti upraveny tak, aby odpovídaly odlišnému schématu ovládaní nebo rychlejší stimulaci. Například Fortune dostane místo schopnosti Double Shot cílený útok a Shyvana bude mít specifické buffy pro svého draka v závislosti na tom, jaký druh draka nedávno zabila.

No, jestli to tak půjde s League of Legends: Wild Rift dál a opravdu nám nabídne jednoduchou a krátkou zábavu pro mobilní telefony či konzole, velmi pravděpodobně u hráčů uspěje. Navíc ji teď čeká první fáze alfa testu ve formě dvoutýdenního uzavřeného test v Brazílii a na Filipínách. Poté se alfa rozšíří do dalších regionů. Nikdo však neví, jak dlouho může trvat, než se dostane do Severní Ameriky a k nám do Evropy. Zároveň je smutné, že League of Legends: Wild Rift bude samostatnou hrou, takže nebudete moc převádět kosmetiku ani šampióny z originální PC verze.