Populární YouTuber rozběhl celosvětovou iniciativu s cílem, aby vydavatelé přestali ničit své hry. Požaduje ukončení praxe společností, které vypínají servery svých her. Kvůli tomu se stávají nehratelné.

„Stále více videoher je prodáváno jako zboží, ale jsou navrženy tak, aby byly pro každého úplně nehratelné, jakmile podpora skončí. Legálnost této praxe je na celém světě nezkoušená a mnoho vlád nemá jasné zákony týkající se těchto činů. Naším cílem je, aby se úřady zaměřily na toto chování a doufejme, že ho ukončí, protože to je útok na spotřebitelská práva i na ochranu médií,“ dočteme se na oficiálních stránkách iniciativy.

Ta vznikla v návaznosti na Ubisoft, který loni oznámil vypnutí serverů hry The Crew. K tomuto kroku došlo 1. dubna/apríla 2024. „Měla alespoň 12 milionů hráčů. Kvůli velikosti hry a silným zákonům na ochranu spotřebitelů ve Francii představuje jednu z nejlepších příležitostí k tomu, aby byl vydavatel za tuto akci postaven k odpovědnosti. Pokud uspějeme a budou proti Ubisoftu vzneseny obvinění, může to mít dopad na herní průmysl a zabránit vydavatelům v ničení dalších her,“ píše se dále.

Kromě toho zahájil YouTuber Ross Scott se svými příznivci z různých koutů světa oficiální petice směřované k vládám. Tyto petice mají zakázat praxi záměrného znefunkčňování komerčních videoher, pokud skončí jejich podpora.

„V současné době byly spuštěny petice pro Spojené království, Kanadu a Austrálii a brzy budou otevřeny k podpisování. Plány probíhají také pro Evropskou unii, ale bohužel se kvůli době zpracování oddálí. Další petice vlády mohou být později zahájeny s dostatečnou pomocí,“ vysvětluje autor.

Těmito kroky hodlají upozornit na problémy a změnit postupy vydavatelů a vývojářů. Chtějí, aby bylo možné hrát hru i bez další podpory. „Souhlasíme, že je nerealistické očekávat, že firmy budou podporovat hry na neomezenou dobu,“ dodávají s tím, že zodpovědným způsobem ukončily online podporu tyto hry: Gran Turismo Sport od Sony, Knockout City od Electronic Arts, Mega Man X DiVE od Capcomu, Scrolls / Caller's Bane od Mojangu a Duelyst od Bandai Namco. Ty je možné hrát offline, bez připojení k internetu.

Více najdete na oficiálních webových stránkách, jsou v češtině.