Společnost Valve vylepšila a obohatila desktopovou verzi Steamu. Novinky pro největší počítačovou platformu na světě byly testovány v betě od dubna tohoto roku a mimo jiné sjednocují rozhraní pro stolní počítače, mobilní zařízení a Steam Deck.

„Největší změny této aktualizace paradoxně nejsou viditelné na první pohled a souvisí převážně se způsobem, jakým sdílíme kód mezi desktopovým klientem, režimem Big Picture a zařízením Steam Deck. Nejde však pouze o změny, které nám usnadňují práci, ale také o změny, které umožňují rychlejší implementaci a úpravu nových funkcí – například jsme díky nim mohli řadu novinek (jako poznámky, viz níže) vydat souběžně pro klienta služby Steam i zařízení Steam Deck,“ uvádí Valve.

Co naopak nepřehlédnete, tak je vizuál a funkčnost klienta. Aktualizace dialogových oken, nabídek, písmen a barev se dočkala vrchní i spodní lita, okno Nastavení nebo správce snímků.

Upozornění v aplikaci Steamu jsou po aktualizaci informativnější a pověstné zelené tlačítko (teď zvoneček) se rozsvítí teprve ve chvíli, kdy na vás skutečně čeká něco nového. Výčet je pak vyhrazen pro nová upozornění, ale prostřednictvím tlačítka Zobrazit vše přejdete na stránku s historií. Pro upozornění byla mimochodem přidána také specifická nastavení použitelná pro určení toho, která upozornění chcete vidět (a kde je chcete vidět).

Nejzásadnější změnou této aktualizace je nejspíš kompletní přepracování překrytí služby Steam, které je dostupné při hraní po stisku kláves Shift + Tab. Designéři navrhli nové uživatelské rozhraní a přidány byly i nové funkce a širší možnosti pro přizpůsobení. Základem změn je tady nová lišta nabízející přístup ke všemu, co by se vám ve hře mohlo hodit – seznam přátel a konverzace, postup achievementů, návody, diskuze, webový prohlížeč… Ve výchozím nastavení je vybráno pár nejpoužívanějších oken, ale své překrytí si každý může přizpůsobit dle potřeby a tato nastavení jsou ukládána pro každou hru zvlášť.

Zajímavou novinkou je určitě funkce Poznámky. Ta umožňuje přidávání vlastních textových poznámek (včetně širokých možností formátování a vkládání obrázků) k jednotlivým hrám a lze ji použít i v režimu offline. Jakmile se připojíte k internetu, poznámky se synchronizují a budete k nim mít přístup na všech zařízeních (i na Steam Decku), na kterých se přihlásíte ke svému účtu služby Steam. Zároveň platí, že poznámky jsou použitelné jak v překrytí, tak přímo v klientu na stránce s podrobnostmi dané hry.

Další užitečnou věcičkou dle Valve je možnost připnout okna překrytí, takže i po jeho zavření zůstanou viditelná ve hře. Průhlednost těchto oken je nastavitelná, z oken je viditelný pouze obsah (nikde nepřekáží lišty s názvy ani jiné prvky rozhraní) a konkrétně jde připnout okna poznámek, návodů, diskuzí, achievementů a webového prohlížeče. Ideální, když potřebujete ve hře postupovat podle detailního návodu... nebo máte zájem při hraní koukat na film (ano, i tací se najdou).

„V neposlední řadě jsme do překrytí přidali okno Přehled hry, které shrnuje vše, co se ve spojitosti s danou hrou událo od Vašeho posledního hraní. Dozvíte se tedy například o svých „rozdělaných“ achievementech, o přátelích hrajících tu samou hru, o čerstvých aktualizacích nebo o nejlepších návodech. Co víc, v překrytí i na normální ploše najdete nová okna prohlížeče serverů, achievementů a správce snímků. Plus máme něco pro hráče holdující ovladačům – po připojení ovladače je v překrytí dostupný aktualizovaný konfigurátor známý ze zařízení Steam Deck a virtuální nabídky lze nově používat také mimo režim Big Picture,“ dodává Valve.

Podívejte se na novinky ve videu níže. Ještě připomínáme, že v květnu Valve na Steamu vylepšilo vyhledávání.