V letošním roce vyšla celá řada skvělých a zajímavých her, díky kterým si budeme číslovku 2023 pamatovat. V pozadí ale dochází k velkému propouštění a investiční fondy jsou zdrženlivé.

Pro mnohé zůstane rok 2023 v paměti jako rok noční můry. Sužuje ho velké propouštění, které se dotklo více než 6000 lidí, uvádí Farhan Noor, technický umělec Riot Games, jenž shromáždil informace za poslední měsíce. Nejhorším obdobím dosud bylo září, kdy propouštělo 17 firem. Dohromady to má být až 80 společností. Navíc některé počet propuštěných ani nezveřejnily a tlačí na zaměstnance, aby o detailech mlčeli.

V roce 2023 bylo zavřeno 11 vývojářských studií, včetně Volition Games (Saints Row), Mimimi Games (Shadow Gambit: The Cursed Crew) a PixelOpus (Concrete Genie). Microsoft na začátku roku oznámil zrušení 10 000 pracovních míst (4,5 % z celkového počtu z více než 220 000 zaměstnanců), což se mělo dotknout také týmů v Bethesda Game Studios (Starfield), 343 Industries (Halo) nebo The Coalition (Gears of War).

900 lidí propustilo Unity, 870 potom Epic Games, velkou restrukturalizací prochází Embracer Group (THQ Nordic, Deep Silver...) a další lidi propustili například Telltale Games, Naughty Dog, Team17, Creative Assembly, Blizzard, Crystal Dynamics, Roblox, Ascendant Studios, Gearbox Publishing, Blackbird Interactive, BioWare, Striking Distance Studios, CD Projekt RED, Daedalic, Relic, Ubisoft, Plaion, Bungie nebo EA.

USPĚJE JEN HRSTKA HER

Podle investorů a analytiků je velké propouštění důsledkem současné ekonomické situace, pomalejšího růstu, vysokých výrobních nákladů a zvýšené konkurence. Úroveň financování ze strany investičních fondů je dokonce nejnižší za poslední tři roky, zjistila agentura Bloomberg. Podle ní investiční společnosti investovaly ve třetím čtvrtletí tohoto roku 700,3 milionu dolarů do videoherních projektů. To je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020.

Je to nic oproti 5,9 miliardám dolarů investovaných ve druhém čtvrtletí roku 2022. Z toho 2 miliardy dolarů získala Epic Games. Šlo o vrchol rozmaru, jenž započal s pandemií koronaviru. Lidé trávili doma více času, mnohem více hráli a kupovali si více her, případně platili více za mikrotransakce. Teď jsou ale všechna omezení pryč a na hry je méně času.

V menší míře investování se může odrážet také to, že opadl zájem nad projekty související s kryptoměnami, metaverzem a NFT. Výsledkem posledních let má být, že vydavatelé se bojí investovat do nových značek, dávají stále více peněz do marketingu a soustředí se na známé série staré desítky let. Uspět dokáže jen malý počet titulů, ale v raných fázích vývoje je velmi obtížné identifikovat hry, které budou tak úspěšné.