Kultovní real-time strategická série Age of Empires bude mít českou stopu. V srpnu letošního roku pro Age of Empires 2: Definitive Edition vyjde placený dodatečný balíček Dawn of the Dukes. Jeho součástí budou dvě nové civilizace a tři plnohodnotné nadabované kampaně, včetně husitů pod vedením jednookého Jana Žižky.

V nových civilizacích najdeme Čechy. Společnost Microsoft láká na projití vysokých hor a zelených lesů střední Evropy. Vyzbrojte odolné bojovníky moderními zbraněmi a veďte je k vítězství proti nepřekonatelné přesile. Jedinečnými jednotkami Čechů jsou husitské bojové vozy, smrtící předchůdce moderních tanků. Husitské vozy byly využívány jako tzv. vozové hradby. Chybět nebudou ani houfnice - polní děla opatřená lafetou na kolech.

Přečtěte si také: Age of Empires 4 vyjde letos na podzim

V rámci české civilizace nemůže chybět kampaň zaměřena na jednookého Jana Žižku s husity. Žižka strávil mládí jako žoldnéř bojující za čest a mince, ale jeho osud se navždy změnil, když v Praze vyslechl kázání reformátora Jana Husa. Jako zastánce husitských věcí a vůdce jeho neporazitelných vojsk rozbil Žižka dosavadní představy o válčení a zavedl technologické a taktické inovace. Svůj odkaz jednoho z největších generálů historie upevnil tím, že z obyčejných sedláků udělat vysoce disciplinované jednotky a dovedl je k triumfu nad rytířskými vojsky císaře Svaté říše římské.

Čechy doplňují Poláci. „Kráčejte po úrodných pláních s pracovitými zemědělci a mocnými šlechtici v zádech a budujte rodící se Polské království v jeden z nejmocnějších států středověké Evropy,“ láká Microsoft. Jedinečnou polskou jednotkou je Obuch, brutální pěšák, jehož válečné kladivo trhá pancíř z nepřátelských jednotek.

Polská kampaň se zaměřuje na Hedviku z Anjou. Hedviku poslali pryč od matky a násilím ji odloučili od mladíka, kterého milovala. Na polský trůn nastoupila jako dítě. V době nekončící války musí pro své království vybudovat budoucnost a zároveň se utkat s vůlí hrozivých vůdců, jako je Vladislav II. Jagello a Vytautas Veliký. Před Hedvikou je nelehký úkol, musí uskutečnit svou vizi mocného, sjednoceného Polska a Litvy. V opačném případě neustávající válečný vír uvrhne obě říše do další zkázy.

Třetí kampaň vás postaví tváří v tvář hrozícímu vpádu chamtivých křižáků z pohledu malého litevského knížectví, které se ocitá na pokraji katastrofy. Rozdělené a bez moudrého vedení se poslední pohané Evropy zdají být odsouzeni k záhubě, ale kníže Algirdas a jeho věrný bratr Kestutis se odmítají nájezdníků podvolit. Podaří se jim odrazit křižáky a poté se utkat s Čingischánovými vnuky - obávanými jezdci Zlaté hordy? To zjistíte v kampani, v níž hrajete za Litevce.

Cena Dawn of the Dukes DLC nebyla oznámena. Pro jeho hraní musíte vlastnit Age of Empires 2: Definitive Edition.

Přečtěte si také: VELKÝ souhrn z celé E3 2021 - Oznámení, videa, novinky