Marketingová kampaň Sony se teď soustředí na PlayStation 5 Pro. V zákulisí však probíhají přípravy na novou generaci konzole. PlayStation 6 se má prodávat ve dvou různých modelech. Tvrdí to leaker Kepler, který ale nedokáže říct, na co Sony dva různé SoC (integrovaný obvod s procesorem a grafickým čipem) použije.

Jednou z možností jsou dva cenově odlišné modely, po vzoru Xboxu Series X a Xboxu Series S. Druhou možností je standardní domácí konzole, kterou doplní handheld, případně hybridní konzole jako je velice úspěšné Nintendo Switch. To ukáže až čas.

Handheld by ale dával smysl. Sony si ověřila zájem hráčů přes PlayStation Portal. A navíc ho dlouho plánuje i Microsoft. Konkurent razí diverzifikovanější přístup. Chce, aby hráči mohli hrát, kde chtějí. A právě do toho zapadá přenosné zařízení. Je tak dost možné, že Xbox se za dva roky vytasí s novou generaci, která zahrne tradiční konzoli a handheld ve stylu Steam Decku. Nebo snad budou tři?

15. listopadu/novembra 2026 to bude 25 let od vydání prvního Xboxu. Říká se, že Microsoft si tuhle příležitost nenechají ujít a vydá novou generaci konzole, když rezignoval na mezigenerační kus. Ostatně, zástupci americké společnosti už dříve potvrdili přípravu nástupce.

Pokud Xbox opravdu nabídne v roce 2026 novou generaci konzolí, tak jsou odborníci zvědaví na to, co udělá Sony. Ta totiž letos vydává PS5 Pro a dle všeho chce PS6 až v roce 2028. Nechá dva roky Microsoftu volné pole?