Společnost Sony představila novou aktualizaci konzole PlayStation 5. Firmware má označení 8.0 a pokračuje ve vylepšování zážitku a přidávání nových herních možností.

Sony pravidelně vylepšuje a opravuje systém PlayStationu 5. Teď je na cestě další velký update, který nebude řešit stabilitu systému, nýbrž přinese nové možnosti. Jednou z hlavních novinek aktualizace je podpora Dolby Atmos. 3D zvuk z Tempest 3D AudioTech si budou moci užívat majitelé kompatibilních soundbarů, televizorů nebo domácích kin přes HDMI.

Další důležitou novinkou je podpora disků SSD M.2 s větší kapacitou. Současný limit je nastaven na 4 TB. Po aktualizaci 8.0 bude možné do PS5 zapojit i SSD disk s kapacitou 8 TB.

Dále je tady možnost připojit druhý ovladač k jednomu účtu. Díky tomu budete moci během hraní pomáhat hráči v nouzi nebo mladším hráčům. Z mého pohledu se to bude hodit zejména v druhém případě, tedy když budete hrát se svým dítětem, případně mladším sourozencem.

Haptickou odezvu bude možné zapnout už při procházení uživatelského rozhraní PS5, abyste si ji „osahali“. Fungovat bude s ovladačem DualSense, DualSense Edge i s PS VR2 Sense.

Potěší rovněž vylepšení uživatelského rozhraní party, kdy bude možné pozvat hráče, aniž by se uživatel automaticky přidal do skupiny nebo vytvořil novou skupinu. Kromě toho mohou hráči posílat otevřené nebo uzavřené pozvánky skupinám, nikoli pouze jednotlivým hráčům.

Za další důležitou novinku považuji vyhledávání v knihovně her. Nezdá se to, ale PS5 tohle dosud opravdu neumí.

A také se konečně dočkáme možnosti upravit zvukový signál systému PS5 při zapnutí/vypnutí konzole. Ano, konečně bude možné vypnout otravné pípnutí, takže už nebude vaše drahá polovička vědět, že zapínáte konzoli.

DALŠÍ NOVINKY AKTUALIZACE 8.0

Náhled sdílené obrazovky - když někdo sdílí svou obrazovku na party, do které se můžete připojit, uvidíte náhled ještě před vstupem do party.

Snadné připojení k herním sezením přátel - na kartě [Přátelé] nyní snadno zjistíte, kteří z vašich přátel se účastní aktivity, ke které se můžete připojit. U přátel, kteří hrají hru, k níž se můžete připojit, se zobrazí ikona Připojit se.

Dlaždice turnajů v herním centru - v herním centru nyní vidíte, kolika turnajů jste se zúčastnili a jakého nejvyššího umístění jste dosáhli, a také čas zahájení dalšího turnaje. Můžete si vybrat dlaždici zobrazující celý seznam turnajů.

Reakce na zprávy pomocí emotikonů - do zpráv nyní můžete přidávat reakce pomocí emotikonů, což urychlí a usnadní komunikaci s přáteli.

Vylepšení nápovědy ke hrám - nyní se zobrazují probíhající aktivity, dříve zpřístupněné, nadcházející a dokončené úkoly. Po výběru karty se vpravo zobrazí její podrobnosti, což usnadňuje vyhledávání cílů a příslušných tipů.

Objevte nové funkce - v nové sekci Objevte tipy si můžete prohlédnout užitečné tipy, jak využít systém PS5 na maximum, a prozkoumat nové funkce.

Do bety nového firmwaru jsou zváni hráči z USA, Kanady, Japonska, Velké Británie, Německa a Francie. Později budou novinky zpřístupněny pro všechny.