Co byste řekli na to, že byste měli na výběr mezi dvěma modely konzole PlayStation 5, které se liší výkonem i cenou? Podle nových spekulací od důvěryhodného zdroje má Sony na trh současně uvést PS5, jenž bude soupeřit s Xbox Series X - má mít víceméně stejné technické specifikace (zhruba 12 teraflopů), a levnější a méně výkonnou verzi PS5, která má mít přibližně 9 teraflopů.

Japonská společnost má tímto způsobem bojovat s Microsoftem. Neoficiálně se mluví o tom, že Xbox Series X je výkonnější model (proto těch 12 teraflopů), ale prodávat se má i levnější verze konzole.

S nejnovější spekulací přišel uživatel NeoGAF fóra s přezdívkou VFXVeteran, jde o důvěryhodného informátora. V minulosti měl prozradit spoustu zákulisních detailů. Současně by to vysvětlovalo, proč se jednotlivé zdroje v uplynulých měsících nedokázaly shodnout na výkonu PlayStation 5 - některé mluvily o tom, že PS5 bude na Xbox Series X po výkonové stránce ztrácet, zatímco jiné, že PS5 je výkonnější. Většina leaků má být o „lite“ verzi PS5.

Na oficiální informace si musíme počkat. Zdroj dnešní spekulace si myslí, že by se výkonnější PS5 prodávala za nějakých 600 dolarů (v přepočtu 13 800 Kč + daň a další náklady), zatímco základní model bude o něco levnější pro masový trh - tady bych očekával cenu 400 dolarů (9 200 Kč) stejně jako u PS4. Jinými slovy by se opakovala situace, kdy tu máme PS4 a PS4 Pro, případně Xbox One (S) a Xbox One X.

Pokud se ukáže tato informace pravdivá, tak ještě přichází na řadu možnost, že během životního cyklu konzolí (cca 7 let) vyjde další, ještě výkonnější model, aby konzole PlayStation a Xbox držely krok s trhem. Konzole by se tak dostaly do situace mobilních telefonů, kde mají zákazníci na výběr z různě výkonných modelů, leč s odlišnými funkcemi/výbavou. To by u konzolí snad nehrozilo.

Otázkou zůstává datum vydání. Sony i Microsoft slíbili své konzole vydat v „holiday 2020“, což je označení pro vánoční sezónu. Z marketingového pohledu budou chtít obě společnosti stihnout vydat konzole do Vánoc, nejlépe se jeví polovina listopadu/novembra. Avšak tyto plány může ovlivnit koronavir. Ten v Číně zastavil provoz mnoha továren vyrábějících důležité součástky (mj. SSD, které v PlayStationu i Xboxu budou) a Čína má i problém s vývozem zboží. Údajně mají být v Číně lodě připravené se zbožím vyplout, ale chybí posádka.

Co víme oficiálně o PS5:

  • Standardem je rychlý SSD disk
  • Kompatibilita s PlayStation VR
  • Podpora 3D zvuku, ray tracingu a 8K TV (pro Blu-ray filmy)
  • Kompatibilita s PS4 hrami (tady není jisté, zda se všemi)
  • Nový DualShock s lepšími vibracemi a adaptivními triggery
  • Podpora fyzických verzí her