Společnost Panasonic představila nové brýle pro virtuální realitu, které budou nabízet ultra vysoké rozlišení (UHD), ale jsou schopné pracovat také se standardním HDR.

To ovšem není to hlavní, co vás na těchto brýlích zaujme na první pohled. Hlavním tahákem je, kromě úžasného rozlišení, i překvapivě malá velikost brýlí. Vypadají tak spíše jako rekvizita z Mad Maxe než brýle pro VR.

Panasonic v tiskové zprávě uvedl, že brýle budou využívat hlavně nástup 5G sítě. S tímto krokem se firmě otevřou dveře k řadě nových služeb. Majitelé brýlí budou moci sledovat například sport nebo se kochat zajímavostmi při virtuálním cestování.

Co se panelu týče, tak Panasonic spolupracuje s firmou Kopin Corporation a společně se jim do takto malého těla podařilo vtěsnat micro OLED panel, který zajišťuje ostrý obraz podobající se přirozenému obrazu více než kdy předtím.Zároveň se tady díky OLED panelu podařilo téměř eliminovat tzv. screen door effect, který trápí většinu dnešních VR brýlí. Jedná se o optickou vadu, kde lze okem rozeznat linky, rozdělující jednotlivé pixely.

Dle testerů, kteří si mohli brýle již vyzkoušet, se jedná o obrovský skok kupředu, a to i přesto, že brýle stále ještě mají svoje mouchy. Brýle jsou zatím stále jen v polovině své cesty a plánované vydání mají až na konec roku 2021.

Ani cena ještě není dána, ale protože se jedná o jeden z prvních modelů na trhu, tak žádnou příznivou cenu nečekejte. Panasonic zde dokazuje, že když se chce, tak to opravdu jde. No, tak uvidíme, co nám přinese budoucnost.