Při hraní her jsme ovlivňováni zejména sluchem a u ovladače DualSense ještě hmatem. Zařízení GameScent hodlá naše smysly rozšířit o pachy a umožnit nám zjistit, jak voní a smrdí světy, ve kterých trávíme čas. Jeden by řekl, že jde o vtípek jako například starý trailer na Assassin's Creed pro Kinect v rámci aprílu, ale tohle je myšleno vážně.

GameScent v současné době hodlá hráčům zprostředkovat šest pachů prostřednictvím vyměnitelných zásobníků. Systém umělé inteligence má být schopný přečíst situaci na obrazovce a vypustit jednu z „vůní“. Je tady pach střelného prachu při přestřelkách, ohně a hoření při explozích, horký asfalt a výpary při automobilových závodech, bouře, lesní vůně a čistý vzduch. Ten má neutralizovat všechny ostatní pachy v místnosti.

V upoutávce můžeme vidět Red Dead Redemption 2, Hellblade: Senua's Sacrifice a závodní hru. „Studie prokázaly, že čich se do dlouhodobé paměti otiskuje silněji než cokoli jiného,“ napsal prezident společnosti GameScent Casey Bunce v tiskové zprávě. „Doufáme, že díky GameScent pozvedneme zážitky hráčů tak, aby byly vzrušující a nezapomenutelné jako nikdy předtím.“

GameScent se už prodává na e-shopech Amazon, Walmart, Best Buy a GameStop od 150 do 180 dolarů. V budoucnu jsou v plánu nové pachy. Mezi nimi má být sportovní aréna, krev a čerstvě posekaná tráva.

Důležité je, že GameScent dokáže přečíst situace ve hrách, aniž by museli nějak zasahovat vývojáři. Funguje tedy samostatně. I když je otázkou, jak spolehlivě. To se dozvíme v budoucnu z recenzí. Za předpokladu, že si tahle neobvyklá věc najde kupce.

Dokážete si něco takového představit? Třeba ve spojení s virtuální realitou? Pokud ano, jaké pachy byste chtěli vy?