Lovení divočáků, boj s nemrtvými námořníky, bušení kladiva do stromu, hledání lodního deníku z rozbité lodi na pobřeží a mnoho dalšího v galerii z právě probíhající bety ambiciózní MMORPG New World od Amazonu.

Výčet nahoře jsou první úkoly, které jsou při testování hry, jež má ambice překonat World of Warcraft od Blizzardu, k dispozici. Zahraniční redakce, včetně německého GameStaru (od něho obrázky níže), se shodují, že úkoly nejsou moc zajímavé a v tomto případě na zmíněné World of Warcraft ztrácí, stejně tak na The Elder Scrolls Online. Minimálně z pohledu úrovně příběhu.

Ten může mít časem něco do sebe a krásně hru spojit. Je ale otázkou, jak se Amazonu vše povede. Po prvních testech zaznívala na příběh, opakující se mise a příliš dlouhé cestování kritika. Studio se kvůli tomu rozhodlo příběh překopat.

Příběh od předchozích testů v letošním roce ušel pořádný kus cesty a například dungeon už nepůsobí jako samostatná hra. Autoři zapracovali na dynamice nových úkolů v hlavních i vedlejších misí, aby se vyhnuli opakování. Většina úkolů je přesto tvořena zabíjením nebo sbíráním, zatímco v jiných musíte s něčím interagovat, navštívit nějaká místa, přečíst si lore v deníku atd. Došlo také k rozšíření NPC postav s cílem mít je více rozmanité, zatímco problém s dlouhým cestováním vyřešily duchovní svatyně se snadnějším a rychlejším cestováním po světě.

Někomu může vadit, že při boji záleží spíše na dovednostech než na statistikách a velkou roli hraje to, kde a jak na soupeře útočíte, stejně tak aktivní blokování a uhýbání. To je obzvlášť vzrušující v hromadných PvP bitvách 50 vs. 50. Pokud nechcete, těmto bitvám se můžete vyhnout a soustředit se na jiná dobrodružství.

Tvůrci si přejí, aby New World bylo pro každého. Uzavřená beta ale jasně ukazuje, že fanoušci příběhových RPG moc nadšeni nebudou. Místo pořádného a zajímavého příběhu dostanou pěkně navržený svět, který mísí koloniální dobu, fantasy, horor, zombie, piráty, pohádky i oblast inspirovanou Asií. Na druhou stranu bojový systém připomínající Dark Souls může některé hráče odradit, je totiž nutné se ho naučit a nespoléhat pouze na klikání na myš. Ten New World výrazně odlišuje od ostatní MMORPG titulů.

Tak uvidíme, jak nakonec New World dopadne. Amazon má velké ambice, ale bude záležet na hráčích, zda se jim nové MMORPG zalíbí. Testování probíhá do 2. 8. Plná verze dorazí 31. 8. 2021 na PC, konzolové verze v plánu nejsou.

Jedno je ale jisté už dnes, období mezi touhle betou a plnou verzí není dlouhé. Amazon nebude mít čas na další změny, kterých v posledních měsících bylo požehnaně. Některým přijde, že vývojáři ztratili pevnou půdu pod nohami a reagují na zpětnou vazbu až moc.

Dodejme, že Amazon nemá v plánu přenést New World na konzole. Co se týče údajného ničení výkonných grafických karet, tak vývojáři tvrdí, že beta je bezpečná.