Sony už není jedinou velkou společností, která vystupuje proti spojení Microsoftu s Activisionem Blizzard za 69 miliard dolarů. K majiteli PlayStationu se přidávají technologičtí giganti.

Google a Nvidia vyjadřují obavy o stav trhu a hospodářské soutěže v případě, že Xbox převezme tvůrce Call of Duty, Diabla, Overwatch, Crash Bandicoot, World of Warcraft, StarCraft nebo Candy Crush Saga.

Dozvěděla se to agentura Bloomberg od důvěryhodných zdrojů. Díky tomu víme, že Google a Nvidia podporují klíčové tvrzení americké Federální obchodní komise, že by Microsoft akvizicí Activisionu Blizzard mohl získat velkou výhodu na trzích mobilních her, cloudu a předplatného.

Na druhou stranu. V těchto případech jde o mnohem širší argumenty než v případě Sony, která své obavy točí především kolem Game Passu a budoucnosti série Call of Duty na konzolích PlayStationu.

Bloomberg také poznamenal, že Nvidia se akvizici striktně nebrání. Místo toho zdůrazňuje potřebu rovného a otevřeného přístupu k herním titulům.

Připomeňme, že v prosinci minulého roku americká Federální komise zažalovala Microsoft, aby zablokovala transakci. Komise argumentuje, že spojení by bránilo hospodářské soutěži v odvětví videoher. Interní soudní řízení je naplánováno ale až na srpen. Někteří uvádějí, že toto nařízení nebrání Microsoftu dokončit nákup Activisionu Blizzard, když bude obchod schválen ve Velké Británii a Evropské unii.

Obavy Googlu přicházejí v době, kdy vypíná svou cloudovou platformu Stadie, zatímco Nvidie se více soustředí na svou cloudovou technologii a tlačí na GeForce Now. Správně by tak větší problém ze spojení Microsoftu s Activisionem Blizzard měla mít Nvidie, jež by mohla přijít o hry do GeForce Now, protože Microsoft upřednostňuje svůj xCloud v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate.