Nvidia se vrací do boje o mobilní trh. Společnost vyrábějící grafické karty GeForce koupila britskou firmu Arm Limited za 40 miliard dolarů. Cílem Nvidie je touto transakcí zlepšit své možnosti, ovlivnit inovace a rozšířit své působení na velkém a rychle rostoucím trhu, kterým mobily a smartphony bez debat jsou.

Arm sídlí ve Velké Británii. Na tom se nic po akvizici nezmění. Nvidia má nadále v plánu, aby v Arm vyráběli procesory pro mobily a smartphony a poskytovali je firmám jako Apple, Samsung a Qualcomm. Jinými slovy, Arm nebudou pracovat exkluzivně pro Nvidii, nýbrž spolupracovat se stávajícími partnery.

V budoucnu ale může být vše jinak. Nvidia se netají touhou spojit její technologie s Arm do jednoho a vytvořit něco unikátního. Současně Nvidia podpoří další vývoj čipů Arm a zajistí nový superpočítač, aby firma byla připravena na umělou inteligenci, robotiku a další věci budoucnosti.

Připomeňme, že Arm v roce 2016 koupila SoftBank za 31 miliard. Za pouhé čtyři roky tak společnost investicí vydělala 9 miliard dolarů. Podle všeho si představovala vyšší zhodnocení, plus finanční zprávy Armu jsou důkazem, že firma na licencování instruktážních sad procesorů tolik nevydělává. To ale Nvidii nevadí. Celý svět tak spekuluje, co má výrobce grafických karet GeForce vlastně za lubem a proč Arm za takovou částku koupil.