Prezentace společnosti Nvidia na technologickém kongresu CES 2024 přinesla nejen oznámení tří nových grafických karet pro desktop, ale taktéž další informace k ambicióznímu projektu Nvidia ACE (Avatar Cloud Engine). S implementací NPCček poháněných umělou inteligencí pomáhá zelený tým významným studiím, jako jsou Ubisoft, NetEase nebo Tencent.

Bez nehráčských postav neboli NPC (non-player characterů, hovorově prostě a jednoduše NPCček) by nemohla existovat většina dnešních AAA titulů. Jejich vývoj obnáší spoustu únavné práce, zvlášť pokud si vývojáři chtějí dát opravdu záležet na tom, aby postavy svým vystupováním skutečně působily jako opravdové živé bytosti.

Aby se v těch největších, nebo i menších hrách v budoucnosti už nenacházely postavy s permanentně mrtvým výrazem v obličeji nebo abnormálními pohyby končetin, anebo aby jejich vývoj minimálně zabral daleko méně času, pracuje Nvidia na speciální sadě nástrojů ACE, která je poháněná umělou inteligencí.

Vývojářům přináší možnost vytvářet interaktivní avatary pomocí AI modelů, jako je Nvidia Audio2Face (A2F), pro tvorbu expresivních animací obličeje ze zvukových zdrojů, a NVIDIA Riva Automatic Speech Recognition (ASR) pro vytváření přizpůsobitelných vícejazyčných aplikací rozpoznávajících řeč a umožňujících překlad pomocí generativní AI.

O souboru vychytávek pro developery jsme již psali koncem května, ale zmínka a vydání nového tiskového oznámení během CES 2024 jasně nasvědčuje tomu, že už opravdu nejsme daleko od toho, abychom viděli NPCčka s AI od Nvidie v prvních hrách. Firma se navíc pochlubila, že technologii už aktivně používají vývojáři z firem Charisma.AI, Convai, Inworld, miHoYo, NetEase Games, Ourpalm, Tencent, Ubisoft a UneeQ.

Nvidia také vydala novou ukázku, ve které se vracíme zpátky za Jimem do jeho futuristicky vypadající restaurace se specializací na ramen. Tentokrát se k němu ale přidala bezpečnostní expertka Nova (čtěte: další AI-generované NPC), se kterou vede konverzaci. Postavy jsou navíc dle videa schopny interagovat se samotným hráčem a provádět akce na základě jeho intonace.