V předešlých letech švédská videoherní a mediální holdingová společnost Embracer Group nakupovala studia, firmy a práva na hry jako na běžícím páse. V letošním roce ale doba utrácení skončila. Z důvodu ztroskotání nespecifikované spolupráce za dvě miliardy dolarů se Švédům propadly akcie o více než 40 % a začaly velké škrty.

Tyhle škrty k 30. 9. 2023 odneslo 900 lidí, což představovalo 5 % celkové pracovní síly Embraceru. Od té doby se k nim přidali další vývojáři ze zrušeného britského studia Free Radical Design (pracovali na návratu série TimeSplitters), New World Interactive nebo německého Fishlabs.

Podle čerstvé zprávy propouštění více zasáhlo také 3D Realms a Slipgate Ironworks. Jde o propojené týmy, které sdílejí organizaci a část zaměstnanců. Propouštění nebylo oficiálně potvrzeno, ale přišel s ním Scott Miller, zakladatel firmy Apogee, která původně vytvořila a využívala značku 3D Realms pro vydávání některých svých titulů. Miller pro nové 3D Realms od akvizice Embraceru (rok 2021) nepracuje, ovšem má mít informace o propouštění mnoha lidí, včetně hlavních vývojářů.

Zatím je potvrzeno jen několik lidí. Vyhazovat dostali skladatel, zvukový designér a designér úrovní Michael Marke, koordinátor sociálních sítí a eventů Alex Danino nebo vedoucí výtvarník postav Lars Bundvad-Åmodt. Jeho práci můžete obdivovat v obrázku úplně nahoře.

Vypadá to, že 3D Realms (mimo jiné vydavatel her Ion Fury, Ripout, Graven a Wrath: Aeon of Ruin) a Slipgate jsou součástí velké restrukturalizace. Ta dopadla také na Volition (zrušeno), Cryptic Studios, Zen Studios, Beamdog, Gearbox, Crystal Dynamics a další. V současné době nevíme, jak na tom jsou například čeští Warhorse, kde má vznikat pokračování Kingdom Come: Deliverance.

V letošním roce videoherní společnosti propustily více než 9000 lidí. Propouštěla Sony, Bungie, Epic Games, Microsoft, Amazon, Frontier, Team17 a další.