Konzole od společnosti Nintendo u nás vždycky hrály až ty druhé housle. Při nekonečném souboji PC master race vs. milovníci konzolí, jen málokdy uslyšíte: “Počítač nestojí za nic, ale za to moje Wii U, to je teprve dělo!“ Není se ale také čemu divit, od počátku svého působení japonská firma cílila především na dětské publikum. Již při svém vzniku v roce 1889 se zaměřila na tvorbu herních kartiček, aby se postupem času přes různé herní rukavice a laserové zbraně dostali až k herním konzolím, a především kultovním postavičkám jako je Mario, Zelda, Donkey Kong nebo Pikachu.

Ačkoliv všechny zmíněné postavičky mají za sebou řadu skvělých titulů nejen pro dětské publikum, jejich malovaná grafika a usměvavé tváře jen těžko přilákají tvrdého hardcore hráče, vyrůstajícím s drsným Doomguyem, Blazkowiczem či s Tommym Angelem a jeho spletitým mafiánským příběhem. Ať už se zde budeme bavit o konzolích Wii, Wii U nebo některé ze série handheldových DS, musíme uznat, že většina dostupných titulů byly zaměřeny na rodiny s dětmi. Nejnovější systém Nintendo Switch však chce tento stereotyp a vnímání herní komunity změnit a říct hráčům jednoznačně, že jejich konzole už není jen pro malé děti.

Velkou základnou je Switch pro střílečky. Již dnes si na něm můžete zahrát plnohodnotného Dooma z roku 2016, hry z nové etapy Wolfensteinu, nebo oblíbené multiplayerové FPS Overwatch. Budoucnost nám těchto titulů přinese ale daleko víc. Na začátku dubna byla spuštěna beta verze české hry Vigor, která po úspěšném startu na konzoli Xbox One vybrala jako svůj další krok platformu od Nintenda. Od společnosti 2K Games se zase v květnu dočkáme příspěvku ve formě kultovní série Borderlends v legendární edici obsahující Borderlands, Borderlands 2 a The Pre-Sequel, ale také série BioShock v kolekci všech tří her. Květen měl přinést i další RPG střílečku, a to loňský The Outer Worlds, avšak dočkáme se až v červnu. Velmi brzy bychom se také mohli dočkat Doom Eternal a přítomnost na Nintendo Switch je potvrzené i u blížícího se Overwatch 2 nebo Sniper Elite 5.

Pokud naopak dáváte přednost otevřenému světu a hlubokému příběhu před akčními střílečkami, tak i na vás je Nintendo Switch připravené. V současnosti samozřejmě nechybí takový velikáni jako je třetí Zaklínač nebo Skyrim. Nintendo však vlastní jedno želízko v ohni, které si na jiné konzoli nezahrajete. Link v The Legend of Zelda: Breath of the Wild dokazuje, že tento svět není jen pro malé děti. Navíc nás v budoucnosti čeká sequel a věříme, že se o něm v blízké době dozvíme více. Koncem května se na Switch také dostane kompletní edice Xenoblade Chronicles, a když už jsme u těch japonských RPGček, tak stále očekáváme příchod vydání hry Persona 5. Další silnou značkou, která je prozatím ohlášena pouze pro Nintendo Switch, je Bayonetta 3. Ta byla představena na The Game Awards v roce 2017, od té doby se po ní ale slehla zem. Naštěstí koncem minulého roku se vývojáři ozvali, že vývoj jde stále dobře. Nemůžeme se tak dočkat co nám Platinum Games na Switchi předvedou.

Nintendo svým line-upem dokazuje, že již netvoří jen konzole pro dětské publikum, ba naopak nabízí zábavu pro každého. Je to místo, kde můžete hrát sportovní hry jako je FIFA, nebo NBA. Nabízí také hororové kousky jako je Outlast či pro letošní léto připravuje verzi loňského titulu Blair Witch. Pokud máte rádi strategie, tak se můžete těšit na kolekci XCOM, nebo návrat slavné námořní hry Port Royale 4. Není tak divu, že se Nintendo Switch tak skvěle prodává a za pouhé 3 roky na trhu dokázalo prodat více jak 52 milionů kusů, což je více než konkurenční Xbox One. Ačkoliv tato konzole stále zůstává ideálním místem pro rodinné hraní, je a v budoucnu bude naplněna obsahem pro hráče všech kategorií.