Detailní žebříčky nejprodávanějších her a konzolí na sledovaných evropských trzích, ve Velké Británii a Spojených státech amerických. Co nejčastěji hráči v září 2022 kupovali?

EVROPA

Na sledovaných evropských trzích se v září tohoto roku prodalo 394 tisíc konzolí. Hardwarové grafy ale nezahrnují dvě významné evropské země – Velkou Británii a Německo.

Nejprodávanější konzolí v Evropě za září je Nintendo Switch, které se prodávalo o více než 11 % lépe než v předchozím měsíci. Celkově se ale prodeje konzolí oproti září 2021 snížily o 20 %, oproti srpnu 2022 naopak vzrostly o více než 29 %.

Prodeje konzole PlayStation 5 se v Evropě meziročně zvýšily o 28 %. Největší nárůst zaznamenaly konzole Xbox Series X|S, jejíž prodeje se oproti srpnu téměř zdvojnásobily.

Také se prodalo 1,44 milionu příslušenství, což je meziročně o sedm procent méně, ale meziměsíčně o 22 % více.

Níže nejprodávanější hry v Evropě za září 2022 podle GSD, zahrnuty jsou fyzické i digitální prodeje. Až na tituly od Nintenda, kde chybí digitální prodeje.

  1. FIFA 23 (EA)
  2. NBA 2K23 (2K Games)
  3. Splatoon 3 (Nintendo)*
  4. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  5. The Last of Us: Part 1 (Sony)
  6. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  7. F1 22 (EA/Codemasters)
  8. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*
  9. Saints Row (Deep Silver)
  10. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)
  11. Gran Turismo 7 (Sony)
  12. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (Ubisoft)
  13. Nintendo Switch Sports (Nintendo)*
  14. Sid Meier's Civilization VI (2K Games)
  15. Minecraft: Switch Edition (Mojang/Nintendo)
  16. Elden Ring (Bandai Namco)
  17. Assassin's Creed Odyssey (Ubisoft)
  18. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Warner Bros)
  19. Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection (Konami)
  20. Riders Republic (Ubisoft)

Digitální prodeje zahrnují hry prodávané v Rakousku, Bahrajnu, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Kypru, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Islandu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině, SAE a Spojeném království.

Fyzické prodeje zahrnují všechny hry, ale pouze ty, které se prodávají v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království.

Prodeje konzolí zahrnují Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Itálii, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Prodej příslušenství pokrývá stejné trhy, až na Švýcarsko.

Recenze FIFA 23

VELKÁ BRITÁNIE

Nejprodávanější konzolí ve Velké Británii je za září PlayStation 5. Podle společnosti GfK Entertainment prodeje PS5 oproti srpnu vzrostly o více než 9 %. To navazuje na dřívější zprávu, že konzole má prodáno přes dva miliony kusů.

Na druhém místě najdeme Xbox Series X/S s prodeji těsně za PS5. Prodeje nové generace konzolí Microsoftu za měsíc vzrostly o 104 %. Na třetím místě se umístilo Nintendo Switch, jehož prodeje vzrostly o 44 procent. Prodejům pomohla limitovaná edice Nintendo Switch OLED ve stylu hry Splatoon 3.

Celkově se ve Velké Británii za září 2022 prodalo 176 tisíc konzolí. To je o 41 % více než v srpnu. Meziročně se prodeje snížily o 35,5 %.

Podle údajů GSD se v září ve Velké Británii prodalo 3,17 milionu fyzických a digitálních her, což je o 83 procent více než v srpnu. Ve srovnání se zářím 2021 je to však o šest procent méně. Více než 957 000 prodaných her bylo fyzicky, zbylých 2,2 milionu tvořily digitální kopie.

FIFA 23 si připsala třetinu všech prodaných her v září ve Velké Británii. Ve srovnání s loňským vydáním se prodeje zvýšily o jedno procento. The Last of Us Part 1 debutoval na pátém místě a nadále překvapuje Grand Theft Auto 5 na místě druhém.

  1. FIFA 22 (EA)
  2. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  3. NBA 2K23 (2K Games)
  4. Splatoon 3 (Nintendo)*
  5. The Last of Us: Part 1 (Sony)
  6. Saints Row (Deep Silver)
  7. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  8. F1 22 (Codemasters)
  9. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*
  10. 1Nintendo Switch Sports (Nintendo)*
  11. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Warner Bros)
  12. Minecraft: Switch Edition (Mojang/Nintendo)*
  13. Riders Republic (Ubisoft)
  14. Dead Island: Definitive Edition (Deep Silver)
  15. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)
  16. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (Ubisoft)
  17. Grand Theft Auto Online (Rockstar)
  18. Elden Ring (Bandai Namco)
  19. WWE 2K22 (2K Games)
  20. Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection (Konami)

*Bez digitálních prodejů.

SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ

Z hlediska prodaných kusů i dolarových tržeb se v září v USA nejvíce dařilo PlayStationu 5. Druhou nejprodávanější konzolí z hlediska prodaných kusů je Nintendo Switch, zatímco Xbox Series X/S je dvojkou z hlediska tržeb.

PlayStation 5 a Xbox Series X|S v září 2022 zaznamenaly dvouciferný procentuální růst. Jedná se o třetí měsíc takového růstu v řadě. Hlavním důvodem nárůstu prodejů hardwaru je zlepšující se dostupnost PS5.

Celkové výdaje za videohry v září meziročně klesly o čtyři procenta z 4,26 miliardy dolarů na 4,07 miliardy dolarů. Výdaje za videoherní obsah klesly o sedm procent z 3,68 miliardy na 3,41 miliardy dolarů, zatímco prodeje videoherního hardwaru vzrostly o 19 procent z 410 milionů na 490 milionů dolarů.

Američané v září nejčastěji kupovali nové hry. V čele jsou FIFA 23, Madden NFL 23, NBA 2K23, Splatoon 3 a pětici nejprodávanějších uzavírá The Last of Us Part 1. Mezi osmi nejprodávanějšími tituly měsíce se umístilo šest nových her.

Nejprodávanější hrou roku 2022 v USA nadále zůstává Elden Ring. Následuje LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Madden NFL 23, Pokémon Legends: Arceus a Horizon: Forbidden West. FIFA 23 se hned probojovala na 11. místo.